torstai 9.2.2023 | 07:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Rautio näyttää mallia muille kylille

Ke 26.10.2022 klo 16:00

Kesällä siskoni vieraili Kalajoella. Vanhoista taloista ja historiasta kiinnostunut pikkusisko kävi Havulassa opastetulla kierroksella, kurkisti kirkkoon ja tutustui Malmbergin tuvan tunnelmaan. Yhdessä kävimme Kievarila Kissankellossa herkuttelemassa kuplavohveleilla ja Wanhassa Aapiskukossa eläimiä katsomassa.

Kotimatkalla poikkesimme Rautioon, sillä tahdoin näyttää siskolle hienon kyläkaupan. Sisko yllättyi valikoiman monipuolisuudesta ja ylipäätään koko kaupan olemassaolosta.

Moni muukin varmasti yllättyy, jos sattuu ajamaan Raution ohi tai viivähtämään siellä hetken. Näin kävi myös tuomarikaksikolle, joka kävi Kalajoella eurooppalaisen kyläkilpailun merkeissä: Rautio on mukana kilpailussa ainoana Pohjoismaan edustajana ja kautta aikojen ensimmäisenä suomalaisena kylänä.

Kilpailun keskieurooppalaiset tuomarit tosin yllättyivät maisemista, pitkistä teistä ja kauas toisistaan ripotelluista taloista. Meille suomalaisille sellainen on täysin tavanomaista, mutta Raution yhteishenki, aktiivisuus ja elinvoima ovat asioita, joista monet pienet kylät voisivat ottaa oppia.

Suomen Kylät ry:n toimitusjohtaja Aleksi Koivisto totesikin varsin osuvasti, että ”Rautiossa ei ruikuteta, eikä kitistä, vaan tartutaan toimeen ja tehdään talkoilla. Siinäpä on muillekin kylille mallia, miten maaseutua kehitetään”.

Seuraavaksi saadaankin sitten jännittää sitä, kuinka Rautiolle käy kilpailussa. Mutta kävi miten kävi, kilpailuun osallistuminen on joka tapauksessa jo tosi hieno juttu.

Tahdoin näyttää siskolle hienon kyläkaupan.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.