torstai 9.2.2023 | 08:55
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Pelkkä arvostus ei riitä

Ke 12.10.2022 klo 16:00

Suomessa kaatuu kaksi tai kolme maatilaa joka päivä. Ennennäkemättömän vaikea tilanne tiloilla. Maatalouden kannattavuus on ollut koetuksella jo pitkään. Suomen maatalous on kriisissä. Tilanne on kestämätön.

Kun kirjoittaa Googlen hakukoneeseen sanat ”maatalouden tilanne Suomessa”, tulevat vastauksesi tuossa edellä luetellut lauseet. Mikään niistä ei ole positiivinen.

Sen sijaan meidän lukijakyselymme vastaukset maatalouden ja kotimaisen ruuan merkityksestä olivat erittäin positiivisia. Ihmiset haluavat ostaa kotimaisia tuotteita, koska ne mielletään puhtaiksi ja laadukkaiksi. Niistä ollaan jopa valmiita maksamaan vähän kovempaa hintaa. Kyselyn vastaajat arvostavat suuresti suomalaisia tiloja ja niillä tehtävää työtä. Maatalouden ja maaseudun merkitys on valtava.

Mutta miten tämän arvostuksen saisi tehtyä näkyväksi? Jos ihmiset kerran arvostavat kotimaista ruokaa ja tahtovat sitä myös ostaa, ei tiloilla kai pitäisi olla minkäänlaista kriisiä. Ongelman täytyy siis tosiaan olla niissä monissa väliportaissa, joiden vuoksi kuluttajien maksamat eurot eivät päädy maanviljelijöille ja ruuan tuottajille asti.

Ei ole oikein, että viljelijät ajetaan jaksamisen äärirajoille. Elintarviketeollisuuden, kaupan alan ja julkisten ruokapalveluiden on kannettava kortensa kekoon. Jos näin ei tapahdu, asia on valtion vastuulla.

Ei ole oikein, että viljelijät ajetaan jaksamisen äärirajoille.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.