torstai 9.2.2023 | 09:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Säästä selvää rahaa suunnittelemalla ruokaostokset

Ke 14.9.2022 klo 16:00

Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa: kampanjaa, joka kannustaa meitä kaikkia tunnistamaan ruokahävikin syntymisen syitä ja miettimään keinoja hävikin vähentämiseen.

Kampanjasivuston mukaan ruokahävikki on alun perin syömäkelpoista roskiin päätynyttä ruokaa, jonka synty olisi voitu välttää ennakoimalla paremmin ruuan kulutusta tai valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin.

Eniten ruokahävikkiä syntyy kotitalouksissa. Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin yli 100 miljoonaa kiloa vuodessa. Se on valtava määrä. Rahaksi muutettuna se tarkoittaa, että nelihenkinen perhe heittää ruokaa roskiin vuosittain useamman sadan euron edestä.

Ruokahävikkiin kannattaa siis kiinnittää huomiota, eikä sen vähentäminen lopulta ole edes vaikeaa. Tärkeintä on suunnitella ostoslista huolella ja tarkistaa ennen kauppaan lähtöä, mitä kaapeista ja jääkaapista jo löytyy. Kaupassa maltti on valttia eli ruokaa ei kannata ostaa liikaa.

Kotona elintarvikkeet tulee säilyttää niin, että ensin vanhenevat tuotteet ovat etualalla. Ja jos tuntuu siltä, että jokin tuote näyttää silti jäävän käyttämättä, kannattaa olla luova: netistä löytyy paljon hävikkiruokareseptejä.

Ehkäpä tärkein hoksautus on kuitenkin päivämäärämerkintöjen ero. Parasta ennen -merkintä ei ole sama asia kuin viimeinen käyttöpäivä. Parasta ennen -päivätty ruoka voi olla syömäkelpoista vielä paljon merkintää pidempään.

Kaupassa maltti on valttia.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.