torstai 9.2.2023 | 07:49
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Tukea ja turvaa koulutielle: "Silmiä ei saa sulkea eikä katsetta kääntää pois"

Ke 10.8.2022 klo 16:00

Tänään on taas se aika vuodesta, kun pienet koululaiset ottavat ensimmäiset askeleet opintiellä. Kaikki varmasti toivovat, että nuo askeleet säilyvät keveinä ja suuntautuvat eteenpäin jatkossakin. Että kouluun lähtö ja uuden oppiminen on yhtä innostavaa ja jännittävää vielä alakoulun viimeisillä luokilla, yläkoulussa ja jatko-opinnoissakin. Niin toivotaan, mutta toisinkin voi käydä.

Koulu saattaa pienessä hetkessä muuttua yhteisöllisestä turvapaikasta painajaiseksi. Ehkä pieni koululainen ei pian tahdokaan lähteä kohti koulua, ei tahdo ottaa yhtään askelta lähemmäs kiusaajiaan.

Kiusaaminen on asia, josta puhutaan vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Se muuttaa muotoaan, mutta ei kai koskaan katoa.

Koulussa yksittäinen oppilas on helppo ottaa silmätikuksi. On helppoa haukkua vaatteita tai pilkata liian vanhaa puhelinta. On vielä helpompaa jättää porukan ulkopuolelle.

Tiedän kokemuksesta, että se sattuu. Sattuu pahasti. Eikä silloin lohduta yhtään se, jos opettaja käskee kiusaajia pyytämään anteeksi tai mukava sukulaistäti toteaa, että eiköhän se yläasteella helpota. Siinä hetkessä tuntuu, että kouluun ei halua mennä enää koskaan.

Tärkeintä on, että kiusaaminen huomataan. Silmiä ei saa sulkea eikä katsetta kääntää pois. Jos tukea löytyy edes jostain suunnalta, muuttuvat haparoivat askeleet vielä jossain vaiheessa varmoiksi.

Tiedän kokemuksesta, että se sattuu.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.