perjantai 18.6.2021 | 16:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Ilmiliekki syttyi Virta-salin avaruudessa – "Lötjösen ja Louhisalon työskentely oli kuin oppitunti, siitä mitä kaikkea akustisista soittimista saa irti"

Kalajoen Virta-salin konserttisyksy on avattu

Jorma Riihikoski
Ti 8.9.2020 klo 14:35

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Virta-salin syksy käynnistyi perjantaina huippujatsin sykkeeseen. Jo alkuvuodesta sovittu Ilmiliekki Quartetin konsertti toteutui koronatauon jälkeen.

Kvartetti kuuluu suomalaisten huippuyhtyeiden ehdottomaan kärkeen esimerkiksi Mopo-yhtyeen ohella. Kvartetti on ollut koossa jo lähes 20 vuotta. Levytyksiä on tehty harvakseen. Viime vuonna ilmestyi viiden tähden albumi Land of real men.

Muusikot bändissä ovat laajasti arvostettuja modernin musiikin genressä ympäri Eurooppaa. Heidän ansioluettelonsa on melkoinen eri yhtyeissä (muun muassa Ricky tick big band, Prättälä & Nordestreng duo, Verneri Pohjola quartet) ja omien projektien piirissä. Ehkä tästä johtuu kvartetin pitkät tauot levyissä ja konserteissa. Virta-salin ennakkoluulottomalle buukkaukselle on annettava täydet pisteet. Tämän tason soittajia on vaikea saada Kalajoelle joka vuosi. Odotukset olivat siis korkealla ja niihin saatiin täytettä maksimaalisesti.

Land of real men albumi on äänitetty 100-prosenttisesti elävänä Helsingin G-livelabissa. Mitään lisäyksiä ja korjauksia ei ole tehty. Lähes kaikki kappaleet siltä kuultiinkin konsertissa. Musiikki eli kuitenkin tilanteessa ja improvisaatiota kuultiin tulkinnoissa. Soittajista hehkui pitkän koronan aikaisen soittotauon ruokkima himo ja ilo materiaalin käsittelyssä. Keikka oli bändille ensimmäinen maaliskuun jälkeen.

Lötjösen ja Louhisalon työskentely oli kuin oppitunti, siitä mitä kaikkea akustisista soittimista saa irti, kun kaikki konstit ja nyanssit on käytössä. Varsinkin Lötjönen otti rumpusetistään kaikki vispaukset ja naputukset ilmoille sekä samalla piiskaten symbaaleitaan. Verneri Pohjola antoi heille tilaa hehkua pitkällä introlla ja outrolla Twisted Thistle -kappaleessaan.

Prättälä, joka on varsinainen velho sähkökoskettimissa omilla levyillään, näytti nyt, että myös flyygeli on väline, jonka kanssa voi inspiroitua sielukkaaseen akustiseen soittoon. Albumin avausraita on versio Laurie Andersonin lähes yhden äänen elektronisesta kasarihitistä O Superman. Kappale sai kvartetin käsittelyssä konemaisen modernin ambientin soinnin. Prättälä loi flyygelin kieliä dumppailen pehmeän pulssin siitä äänestä, jonka päälle muut soittimet kutoivat hypnoottisen verkon.

Verneri Pohjolan trumpettisoundi oli koko ajan vahva ja täsmällinen. Nopeat sähäkät ryöpyt saivat vastapainoa lyyrisemmistä pitkistä melodiakuluista. Pohjola nautti selvästi orgaanisesta soitosta, jota virtasalin avaran tilan akustiikka vielä voimisti. Soittajat kehuivatkin Virta-salin äänimaailmaa ja sen kaikupohjaa. Verneri Pohjolan kvartetin levyillä ovat myös Prättälä ja Lötjönen mukana hieman sähköisemmässä soundissa. Ilmiliekin idea on kuitenkin tuottaa musiikkia akustisemmalla rintamalla. Kaikki yhtyeen jäsenet ovat myös säveltäneet levyille kappaleita. Konsertin lopuksi kuultiin kaksi rumpali Louhivuoren uutta, vielä nimeä vailla ollutta, balladia. Yhtye onkin menossa äänittämään uutta levyä tammikuussa.

Konsertin jälkeen soittajat myivät äänitteitä ja kertoilivat musiikistaan maskit päällä. Heidän suosikkinsa liikkuvat akselilla Princestä Miles Davisiin. Yhtye osaa arvostaa suomijazzin edellistä kultakautta 1970-luvulta, jolloin Eero Koivistoinen, Heikki Sarmanto, Olli Ahvenlahti, Edward Vesala ja Pekka Pöyry loivat ilmavan tunnistettavan suomalaisen soundin. Noihin aikoihin myös isot levy-yhtiöt julkaisivat paljon jazzlevytyksiä, toisin kuin tänä päivänä. Onneksi Svart records on hiljattain julkaissut laajan 20-osaisen Jazz-Liisa -sarjan Ylen arkistojen radionauhoituksista, joissa tuo aikakausi säkenöi ennenkuulumattomasti.

Tapahtumatalous nousee nyt toivottavasti rajusta aallonpohjasta tälläkin seutukunnalla. Tämä Virta-salin avaus tauon jälkeen oli ikimuistoinen konserttikokemus, yhtyeestä suoraan eurooppalaisen jazz-skenen huipulta.

Pohjanmaan tulevaisuuden kannalta tärkeässä asemassa on vetovoimaisuuden nostaminen. Virta-sali on olemassaolonsa aikana osoittanutkin olevansa Kalajoella tässä seikassa ketjun vahvimpia lenkkejä. Tulevaan syksyyn on ohjelmistossa taas monipuolisesti virkistäviä konserttikokemuksia. Jesse Kaikuranta vierailee 20. syyskuuta. Lauantaina 3. lokakuuta salissa on kuultavissa laulaja-lauluntekijä ykköskastista Laura Moisio trionsa kanssa. Viidellä vuosikymmenellä musiikkia tehneen Heikki Silvennoisen konsertti Ida Elinan kanssa seuraa 15. lokakuuta. Jukka Virtasen monipuolista sanoitusbriljanssia kuullaan Sonja Lumpeen tulkintana 24. lokakuuta. Marraskuun 13. päivä juuri uuden upean levyn julkaissut suomirokin kantaisä Dave Lindholm sooloilee salissa. Ja muutakin hengenravintoa tietysti löytyy ohjelmistosta.

#