lauantai 11.7.2020 | 17:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Terveiset lupiinipuskista! – "Kalajoella en ole vielä tavannut muita lupiinin torjuajia kasvokkain"

La 27.6.2020 klo 19:40

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tulin juuri torjumasta lupiinin leviämistä (17.6.) viikatteeni ja sirppini kanssa. Tämä on kolmas kesä, kun olen hommaa harrastanut Kalajoella. Sen lisäksi viikate on heilunut muutaman sadan kilometrin päässä kesämökillämme, alueella, joka myös elää vahvasti matkailusta. Hyvää ”kuntosali harjoittelua” kesälomapäivinä.

Nyt, siis kolmantena kesänä, ilokseni huomaan, että lupiinikasvusto on oikeasti jo heikentynyt! Työ ei ole ollut turhaa!

Ensimmäisenä kesänä tien varsilla lupiineja kiskoessani ja säkittäessäni autoja pysähtyi ja kuskit ihmettelivät (jotkut naureskelivatkin) mitä olin tekemässä: miksi sinä niitä pois otat? Koska olin silloin liikkeellä vasta lupiinien kukkimisen loppuvaiheessa, jouduimme säkittämään kasvit ja viemään ne pois asiallisesti hävitettäväksi. Kymmeniä, kymmeniä säkillisiä...puolisoni apu oli kovasti tarpeen. Toinenkin pariskunta tuli avuksemme.

Toisena kesänä saimme jo vahvaa henkistä tukea ja muutama uusi yhteistyökumppanikin innostui avuksi. Samaan aikaan informaatiota tiedotusvälineissä alkoi olla. Laitkin tulivat tueksi ja esitellyiksi: lupiinin kasvua on torjuttava, se on haitallinen vieraslaji!

Olemmeko me suomalaiset niin hyviksi opetettuja yhteiskunnan taholta, että jäimme odottelemaan yhteiskunnan toimenpiteitä vieraslajien torjuntaan? Kalajoella en ole vielä tavannut muita lupiinin torjuajia kasvokkain. Uskallan toivoa, että heitä kuitenkin olisi olemassa.

Eilen, lupiinipuskasta käsin, kohtasin kasvokkain pari touhuuni reagoivaa henkilöä. Toinen ilahtui ja kertoi, että ”nyt olet oikealla asialla”. Toisessa puskassa puheilleni tuli mies alueella, jossa lupiineja kasvaa pihoilla ja tien varsilla, Kalajoen keskustassa. Ihmetteli, miksi olin tien varressa lupiineja niittämässä. Eivät kuulemma leviä.

Kaikilla ei ole mahdollisuutta terveydellisten ongelmiensa, kuten korkea ikänsä ym. vuoksi torjua lupiinin kasvua, vaikka se heitä harmittaa. Toimitaan me, joilla toimintakykyä ja mahdollisuuksia vielä on! Muutama kalajokien on ilokseni antanut minulle luvan poistaa alueeltaan lupiinit.

Apua!

Yhteiskunnan koneisto on hitaasti heräämässä todella poistamaan lupiinia. Kun asiaan tartuttaisiin pian, vältyttäisiin isommilta urakoilta.

Kalajoen kaupungin ydinkeskustassakin on edelleen muutama, jo kukkiva lupiiniesiintymä mm. Pommitien alkupäässä. Avoin kysymys päättäjille näiden alueiden putsaamisesta lupiineista: voisiko kaupungin kesätyöntekijät käydä niihin käsiksi? Mitä sanoo kaupungin puutarhuri?

Kesälomalainen

#