tiistai 22.9.2020 | 04:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ronja Juolan kolumni: Nyt saa tytöttely riittää – "Päätöksiin saa toki olla tyytymätön, mutta sen ei tarvitse kohdistua sukupuoleen"

Ke 13.5.2020 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Olen niin kyllästynyt. Uteliaan luonteeni vuoksi luen usein erilaisiin uutisiin liittyvää keskustelua erilaisilta media-alustoilta, mutta nyt tuntuu, että mittani on tullut täyteen. Pääministerin ja hallituksen jäsenien sukupuoleen kohdistuva arvostelu vie kohta järjen. ”Kaikki mitä tuo nainen tekee, niin tulos on negatiivinen”, ”Turha ämmä”, ”Ei huulipuna auta, kun pitäisi tehdä päätöksiä” ja mitä näitä kommentteja nyt on. Päätöksiin saa toki olla tyytymätön, mutta sen ei tarvitse kohdistua sukupuoleen.

Olen törmännyt tytöttelyyn itsekin työelämässä. Miksi ihmeessä tietäisin työhöni liittyviä asioita ja vielä neuvoisin aikuisia miehiä, jotka omien sanojensa mukaan eivät tarvitse apua. ”Hei tyttö” huudetaan sitten jossain vaiheessa, kun sitä apua tarvitaan, mutta siltikin kyseenalaistetaan kaikki mitä asiasta tiedän.

Tytöttely voi olla hauskaa naljailua ja vitsikästä nimittelyä, mutta sen juuret ylettyvät yhteiskunnassa syvälle. Vaikka tytöttely olisikin vain niin sanottu hauska heitto, se symboloi kuitenkin tytöttelijän valta-asemaa. On naurettava ajatus, että toinen tasavertainen aikuinen nimittäisi toista aikuista nimityksellä, joka viittaa lapseen. Mitäs herra sanoisi, jos seuraavan kerran häntä nimitettäisiin pojaksi tilanteessa, jossa hän yrittää olla vakuuttava esimerkiksi työyhteisössään ja vaikuttaa ammattitaitoiselta. Tytöttely kertoo, millaisena vastapuoli kohteensa näkee. Ongelma onkin siis yhteiskunnallinen.

En ole vaatimassa erikoisoikeuksia naisille, mutta sitä vaadin, että naiset otetaan työyhteisössä yhtä vakavasti, kuin samassa asemassa olevat miehet. Tarja Halonen mainitsikin joskus, että nainen ei ole koskaan sopivan ikäinen, hän on joko liian nuori tai liian vanha. Eli toisin sanoen, ensin ollaan tyttöjä ja sitten vanhoja ämmiä.

Kirjoittaja on entinen kalajokinen, joka opiskelee viestintää Vaasassa.

#