sunnuntai 27.9.2020 | 01:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoen kaupungin käynnistämä tiedolla johtamisen kehittämishanke vastaa nykyajan haasteisiin – "Tietoa on saatavilla enemmän kuin ehdimme käsitellä"

Hanna Parhaniemi
Ma 23.3.2020 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vihdoinkin!-hanke on Kalajoen, Kuusamon ja Taivalkosken yhteishanke, jossa kehitetään kuntien tiedolla johtamista, talousjohtamista, -prosesseja, -suunnittelua, -raportointia ja visualisointia kohti parempaa ja monipuolisempaa digitaalisen tiedon hyödyntämistä. Tavoitteena on, että tieto palvelee sekä kuntien johtoa ja valmistelijoita että kuntapäättäjiä johtamisen eri tasoilla ja välillisesti myös kaikkia kuntalaisia.

Valtiovarainministeriö myönsi Vihdoinkin! -hankkeelle rahoitusta 527 000 miljoonaa, mikä on 85 prosenttia 620 000 euron kustannusarviosta. Hankkeen hallinnoijana toimii Kalajoen kaupunki ja osatoteuttajina Kuusamon kaupunki ja Taivalkosken kunta.

Hankkeen työntekijät, controller/BI-asiantuntijat Jenni Tuliniemi ja Sanna-Mari Parri kertovat, että 30.11.2021 asti jatkuvassa hankkeessa tarkastellaan tietojärjestelmien kyvykkyyttä.

– Nykyään tietoa on usein saatavilla enemmän kuin ehdimme käsitellä. Haasteena onkin enemmän olennaisen ja oikean tiedon löytyminen tietotulvasta kuin tiedon puute. Voi myös olla, että organisaatiossa on paljon tietoa, mutta se ei ole helposti kaikkien saatavilla. Vihdoinkin! -hankkeessa paneudumme näihin haasteisiin ja pyrimme myös yhdistelemään tietoa, jotta tieto palvelisi paremmin sen hyödyntäjiä, Parri toteaa.

Hankkeen ensimmäisinä toimenpiteinä tehdään Kalajoen, Kuusamon ja Taivalkosken tiedolla johtamista koskeva nykytilakartoitus, asetetaan tavoitetilat ja laaditaan kehittämissuunnitelmat prosessien parantamiseksi. Kartoitus toteutetaan haastatteluiden ja verkkokyselyn avulla.

– Haastatteluista ja verkkokyselyn tuloksista selviää, että tiedolla johtamisen kehittämiselle on tarvetta ja niistä on saatu paljon hyviä kehitysideoita hankkeelle. Nykytilakartoituksen ja tavoitetilan avulla voimme lähteä kehittämään tiedolla johtamisen prosesseja ja työkaluja, jotka aidosti palvelevat kuntien johtoa, valmistelijoita, kuntapäättäjiä ja välillisesti kuntalaisia, Tuliniemi kertoo.

– Tämä on erinomainen mahdollisuus kehittää hankekuntien yhteistyönä toimialan ja talouden tietojen parempaa saavutettavuutta, tukea laajemmalla tietopohjalla sekä operatiivista toimin-taa että johtamista sekä tiivistää kuntien yhteistyötä. Hankkeen työntekijät mahdollistavat osaamisellaan, innokkuudellaan ja rohkealla kehittämisotteellaan hankekunnille merkittävän tiedolla johtamisen digiloikan vuosien 2020-2021 aikana. On tärkeää, että valtio edistää kuntien digitalisaatiota ja toimintatapojen uudistamista rahoittamalla hanketta, hankejohtaja Pirjo Männistö kiittelee.

Mitä on tiedolla johtaminen?

Yksinkertaisesti oikeaan tietoon perustuvaa päätöksentekoa, jossa oikea tieto saadaan dataa analysoimalla.

Tiedolla johtaminen voidaan määritellä myös tietoiseksi johtamis- ja toimintamalliksi, jossa tietoa hyödynnetään ja analysoitua tietoa ja dataa tuodaan osaksi päätöksentekoprosessia.

#