tiistai 22.9.2020 | 04:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ronja Juolan kolumni: Saako joskus olla saamaton? – "Kun arki on täynnä töitä ja aktiviteetteja, harvemmin jaksaa edes osallistua ylimääräisiin harrastuksiin"

Ke 19.2.2020 klo 14:22

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Onko normaalia tuntea huonoa omatuntoa vapaa-ajasta? Jos on ollut kiireinen viikko, saako viikonloppuna olla tekemättä mitään? Jos on ollut pitkä koulu- tai työpäivä, saako illalla vain laiskotella? Missä menee rentoutumisen ja laiskuuden raja? Saisiko joskus olla ihan vapaasti tekemättä mitään ja täysin saamaton?

En voi olla ainut, joka kokee olonsa saamattomaksi vapaa-ajalla. Joskus tuntuu siltä, että jos ei ole koulussa tai töissä, pitäisi joka päivälle olla jotain jumppaa tai muuta vastaavaa humppaa. Jos haluan rentoutua, koen usein oloni vain laiskaksi. Keskustelimme aiheesta ystävieni kanssa yliopistolla ja sain kuulla ympäriltäni samaistuvia lausahduksia. Kun arki on täynnä töitä ja aktiviteetteja, harvemmin jaksaa edes osallistua ylimääräisiin harrastuksiin. Ainakin, jos haluaa välttää suuremmat burnoutit. Paras tilannehan olisi kuitenkin se, jos löytäisi harrastuksen, jonka parissa voisi rentoutua, mutta joskus rentoutumiseen ei tarvita muuta, kuin vaikka päiväunet.

Suorituskeskeisessä yhteiskunnassamme kiireen jatkuvasta ihannoinnista on tullut trendi, joka tuntuu olevan petollinen useille ihmisille; ainakin minulle. Täytyisi muistaa, että erityisesti luovuus vaatii rentoutumista. Harvoinpa meistä kukaan parhaita ideoitaan saa kiireen ja stressin keskellä. Tutkimuksissa on jopa todistettu, että kiireellä ja stressillä on tapana tukahduttaa luovat ajatukset ennen kuin ne edes pääsevät päivänvaloon. Siksi olisikin tärkeää välillä vain hengähtää ja antaa aivoille aikaa levätä. Ja mikä tärkeintä, kuunnella omaa jaksamista.

Suurin osa velvollisuuksista täytyy tietenkin hoitaa pois alta, mutta joskus on sallittua hengähtää ja siirtää projektit seuraavaan päivään. Välillä tuntuu, että yhteiskunta on unohtanut inhimillisyyden ja sen, että ihmiset eivät toimi samalla tavoin, kuin koneet.

Arjen kaaoksen keskellä olisikin tärkeää ottaa itselleen pieniä hetkiä sieltä täältä ja levätä hetki ilman mitään velvollisuuksia.

Ronja Juola on entinen kalajokinen, joka opiskelee viestintää Vaasassa.

#