tiistai 2.3.2021 | 09:39
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus: Totta vai valetta? – "Luotettava, ammattimainen media on sitoutunut journalismin eettisiin sääntöihin"

Ke 29.1.2020 klo 18:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajokiseutu haastatteli tähän lehteen Kalajoella asuvaa kiinalaista Xiangxiang Zhouta. Hän kertoo, etteivät kiinalaiset osanneet aluksi suojata itseään koronavirukselta, koska luulivat uutista asiasta valeuutiseksi. Valeuutiset ovat Kiinassa niin yleisiä, että mediaan on hyvin vaikeaa luottaa.

Valeuutisilla voi olla todella vaarallisia seurauksia. Miksi ihmeessä niitä tehdään? Syyt voivat olla poliittisia tai kaupallisia. Joskus lukijoiden mielipiteitä yritetään ohjailla pyrkimällä saamaan ihmiset vihaamaan jotain tahoa.

Jutun tausta kannattaa aina tarkistaa: kuka jutun on kirjoittanut, missä se on alunperin julkaistu. Onko kirjoittajaksi nimettyä henkilöä edes olemassa? Näyttääkö verkkosivu äkkiseltään tutulta julkaisulta, mutta kun perehtyy tarkemmin huomaa, että se onkin tekaistu, eikä johda mihinkään? Vastaako jutun sisältö otsikkoa?

Luotettava, ammattimainen media on sitoutunut journalismin eettisiin sääntöihin. Toimittajan mielipide ei näy uutisissa, vaan asiat kirjoitetaan asioina, mahdollisimman neutraalisti. Joskus voi siitä huolimatta olla olo, että jutun takaa paistaa toimittajan oma näkemys. Silloin kannattaa rohkeasti keskustella asiasta kyseisen toimittajan kanssa. Joskus voi olla paikallaan tarkastella, onko omassa asenteessa jotain, joka saa jutun näyttämään toiselta kuin on.

Ammattimediakin tekee virheitä, mutta virheet oikaistaan aina – tätä valemedia ei tee.

#