keskiviikko 28.7.2021 | 19:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Teinien vanhemmat saavat mahdollisuuden jakaa kokemuksiaan Kalajoella: "Tämä on vähän kuin synnytysvalmennusta ensimmäistä vauvaa odottaville vanhemmille, nyt vain nuorten vanhemmille – kun se koliikki iskee uudelleen"

Yläkouluikäisten nuorten vanhemmat pääsevät jatkossa vaihtamaan kokemuksiaan kahvikupin äärelle Nuorisotalo Alexille

Hanna Parhaniemi
Ke 15.1.2020 klo 11:00 | päivitetty ke 12:59

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Yläkouluikäisten vanhempien on jatkossa mahdollisuus jakaa kokemuksia kerran kuukaudessa Kalajoen kaupungin perustamassa ryhmässä Nuorisotalo Alexilla. Luvassa ei ole vanhempainiltojen tyylisiä tilaisuuksia, vaan rentoa keskustelua nuorten elämästä kahvikupposen äärellä. Tavoitteena on, että nuorten vanhemmat saisivat vertaistukea, käytännön vinkkejä ja purkaa tuntojaan.

29. tammikuuta starttaavaa ryhmää vetävät Niina Juola ja Susanna Hihnala Kalajoen kaupungilta. Idea ryhmän perustamisesta lähti liikkeelle yläkouluikäisten nuorten äitien kahvipöytäkeskustelusta, jossa Juola oli mukana. Puheissa nousi esiin esimerkiksi nuorten nuuskankäyttö ja kotiintuloajat. Äitien mielestä oli ihanaa puhua muiden vastaavassa tilanteessa olevien kanssa ja vaihtaa kokemuksia.

– Tämä on vähän kuin synnytysvalmennusta ensimmäistä vauvaa odottaville vanhemmille, nyt vain nuorten vanhemmille – kun se koliikki iskee uudelleen, Juola luonnehtii.

Ryhmässä käytävät keskustelut ovat luottamuksellisia. Tarkoituksena on, että siellä kestää kertoa kaikesta, jos kokee riittämättömyyden tunnetta, on turhautunut tai mitä tahansa. Ajatuksena on, että vanhemmat saisivat paitsi vertaistukea ja päästellä höyryjä, myös vinkkejä paitsi iltojen vetäjiltä myös toisiltaan sekä antaa itse vinkkejä muille.

– Ryhmässä voi jakaa niin onnistumisia kuin haasteellisia hetkiä, Hihnala huomauttaa ja korostaa, ettei tarvitse painia minkään ongelman kanssa, että ryhmään voi tulla, vaan sinne voi tulla myös vain tapaamaan muiden nuorten vanhempia.

Juola ja Hihnala kertovat, että monilla vanhemmilla voi olla tarve vertaistukeen, sillä arki voi olla hyvin haasteellista ilman teiniangstiakin.

On normaalia, että nuori kapinoi tai sulkeutuu omaan huoneeseensa ja puhuu vain kavereilleen, kun teini-ikä iskee päälle.

– Hyvinkin sosiaalinen ja aurinkoinen lapsi voi yhtäkkiä muuttua myrskyäväksi jurottajaksi. Illoissa voidaan keskustella siitä, missä menee se raja, kun on syytä huoleen, Juola toteaa.

– Nuoren kasvattaminen ei ole yksiselitteistä, vaikka olisi aivan tavallinen perhe.

Tarkoituksena on myös saada vanhemmille käsitystä siitä, millainen nuorten maailma oikeasti on. Esimerkiksi Juolalla on siitä paljon kokemusta, sillä Alexilla käyvät nuoret saattavat puhua hänelle hyvinkin avoimesti kokemuksistaan.

– Omien lasten nuoruus ei ole välttämättä samanlaista kuin meillä on ollut. Mukaan on tullut esimerkiksi some, Juola hoksauttaa myös.

On myös mahdollista, että tapaamisissa mietitään, voisiko kalajokisten nuorten rajoja yhtenäistää, esimerkiksi kotiintuloajat. Muiden asettamat rajat voivat vesittyä, jos toisilla on paljon tiukemmat ja toisilla paljon löysemmät rajat tai ei rajoja ollenkaan.

– Moni miettii, olenko liian tiukka, Hihnala mainitsee.

– Nuoret pelaavat näiden asioiden kanssa koko ajan ja hakevat niitä rajoja, Juola kertoo.

Vanhempien tukeminen kuuluu Kalajoen kaupungin strategiaan, joten ryhmä on luonteva osa kaupungin palveluja.

– Tämä on nyt kokeilu, että onko tällaiselle tarvetta. Syksyllä katsotaan mikä tilanne on, jatketaanko tätä vai onko tarvetta jollekin muulle, Juola ja Hihnala kertovat.

Himangalle tullaan perustamaan oma ryhmä. Myös kaikki ryhmissä esiin nousevat huolet aiotaan käydä läpi ja tarkastella, nouseeko sieltä esiin tarve jollekin uudelle palvelulle.

Hihnala ja Juola korostavat, että kyseessä on hyvin matalan kynnyksen, maksuton palvelu. Senkin takia ryhmä kokoontuu Kalajoella Alexilla.

– Täällähän nuoretkin käyvät, Juola sanoo.

– Me heittäydymme nyt tähän ja toivomme, että vanhemmat heittäytyvät myös. Me kunnioitamme jokaista kotia ja vanhemmuutta, Hihnala ja Juola toteavat.

Ryhmästä tullaan tiedottamaan Wilman kautta yläkouluikäisten nuorten vanhempia.

Helmikuussa kaupunki järjestää entisen jääkiekkoilijan, Marko Jantusen, pitämiä luentoja niin nuorille kuin heidän vanhemmilleen. Amfetamiinikoukusta selvinnyt Jantunen puhuu ennaltaehkäisevästi päihteistä ja omista kokemuksistaan Himangalla 5. helmikuuta ja Virta-salissa 6. helmikuuta.

 Hyvinkin sosiaalinen ja aurinkoinen lapsi voi yhtäkkiä muuttua myrskyäväksi jurottajaksi. Illoissa voidaan keskustella siitä, missä menee se raja, kun on syytä huoleen.

#