lauantai 26.9.2020 | 23:40
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Muodin tuulia by Paavo Tilvis: Muodin jalanjälki – Mieti, tuletko käyttämään ostamaasi tuotetta vielä viiden vuoden päästä

To 2.1.2020 klo 21:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Monille uuden vuosikymmenen alku merkkaa omalla tavallaan uutta alkua elämässä. Kaiken voi aloittaa puhtaalta pöydältä ja siirtyä tulevaan vuoteen vapain mielin. Vuodenvaihteessa ihmisten huulilla kuulee myös erilaisia lupauksia siitä, kuinka ensi vuonna ollaan parempia ihmisiä ja asetetaan muita älyttömiä tavoitteita, vaikka olisi sellaisiakin, joihin meidän ei oikeasti tarvitsisi nähdä edes paljon vaivaa.

Viimeiset vuodet uutisotsikoita on vallannut jatkuvasti yksi ja yhteinen aihe: ympäristöasiat ja -ongelmat. Jopa ihan viime kuukausina aihe on paisunut yhä vain laajemmaksi ja ympäristöasioista on tullut meille kaikille yhteinen taakka kannettavaksi, joskin syystäkin, sillä onhan meidän kulutustottumukset vuosien saatossa nousseet kohtuuttomuuksiin.

Muoti on yksi ilmastonmuutoksen pahamaineisimmista syypäistä. Jopa yhden vaatekappaleen tekemiseen käytetään tonneittain vettä, luontoon vapautuu hurja määrä vaarallisia kemikaaleja sekä vaatteiden ja raaka-aineiden kuljetus ympäri maapalloa tuo ilmakehään paljon ei-toivottuja aineita. Muodin nopea siirtymä trendistä toiseen ei myöskään helpota tilannetta.

Muotibisnes on silti ala, joka on ottanut melkeinpä kaikista eniten toiminnallansa kantaa tähän globaaliin ongelmaan. Muun muassa Burberry lopetti ylijäämätuotteiden hävittämisen vuonna 2018. Viime joulun alla myös Vogue julkaisi kampanjan Vogue Values, jonka tavoite on tähdätä monimuotoisuuteen usealla eri tasolla ja tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja toiminnassaan tulevana vuosikymmenenä.

Mutta mitä me voisimme tehdä toisin kuluttajina? Tähän on todella yksinkertainen vastaus. Kuluttaa vähemmän ja ennen kaikkea vastuullisemmin. Voisiko tämä olla uudenvuodenlupauksemme? Osta vaatteita vain silloin, kun niitä oikeasti tarvitset. Selvitä, missä ja miten vaate on tuotettu. Kierrätä vaatteita joko ihmiseltä toiselle tai käytä niitä uudelleen esimerkiksi käsitöissä. Mieti, tuletko käyttämään ostamaasi tuotetta vielä viiden vuoden päästä. Jos vastaus on ei, jätä tuote ostamatta.

Kalajokiseudun kolumnisti Paavo Tilvis on muotia rakastava lukiolainen Kalajoelta.

#