tiistai 26.5.2020 | 08:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Ulkoliikuntakelejä odotetaan – Kalajoella pääsee jo hiihtämään lyhyellä reitillä, kerran sulanut ulkojää palaamassa

Markus Kärkinen
Ke 27.11.2019 klo 08:19

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viime aikojen lauha sää on pitkälti vesittänyt talviliikuntamahdollisuudet Kalajoella. Hiihtäminen on kuitenkin onnistunut jo tovin, joskin varsin lyhyellä ladulla.

– Hiihtomajalla on noin 1400 metrin lenkki maastossa. Se on kuitenkin ollut jatkuvasti hiihdettävässä kunnossa. Näillä sääennusteilla se ei ole myöskään sulamassa pois, kaupunginpuutarhuri Jukka Stolp kommentoi.

– Välillä luonnonlunta oli niin, että vapaalla tyylillä päästiin hiihtämään muitakin reittejä, mutta nyt on tullut vettä niin, että niistä ei ole enää jäänteitäkään, hän jatkaa.

Täydessä mitassaan Kalajoen latuverkosto kattaa noin 150 kilometriä. Tähän saakka tehdyn ladun jatkamisen edellytyksenä olisi saada vähintään jatkuva pakkasjakso.

– Luonnonlumi olisi helpoin ratkaisu. Mutta jos sitä ei tule ja pakkasta on vähintään viisi astetta, voidaan tykittää uutta lunta. Jos luonnonlunta tulee sellainen kymmenen senttiä, pääsee vapaalla hiihtämään hyvinkin pian. Jos taas ollaan tehdyn lumen varassa, pitää lumi ensin tehdä ja sen jälkeen levittää, ja lenkin jatkamiseen vaadittaisiin viikon yhtäjaksoiset pakkaset, Stolp sanoo.

Kalajoen jäähallin takana sijaitseva ulkojää saatiin viikoksi auki jo marraskuun alkupuolella, mutta leuto sää sulatti sen.

– Olimme aloittaneet jäiden tekoa muissakin paikoissa, mutta niitä ei ehditty saada auki ennen kuin tuli tämä lämmin jakso, liikuntapaikkamestari Kari Jaatinen toteaa.

Jäiden teko aloitetaan uudelleen säiden sen mahdollistaessa, parhaassa tapauksessa jo tällä viikolla. Optimaalisimmillaan valmis jää syntyy alle viikossa. Mitä kovempi pakkanen on, sitä useammin voidaan jäädyttää. Myös kaukalon pohjamateriaali vaikuttaa.

– Tänä syksynä ulkojäänteko aloitettiin 5. marraskuuta ja jää oli 9. päivä luistelukunnossa. Siinä kaukalossa on asfalttipohja ja tilanne oli aika optimaalinen. Jos kaukalossa on epätasaisempi pohja tai on muuten haasteita, voi jään tekoon mennä viikkokin.

Niin Jaatisen kuin Stolpinkin mukaan ulkoliikuntapaikkojen tilanne on suhteellisen normaali ajankohtaan nähden. Täysi latuverkosto ja kaupungin ylläpitämät yhdeksän ulkojäätä saadaan yleensä kuntoon viimeistään joulun tienoilla.

– Se, että ulkojää saatiin nyt marraskuussa auki, on poikkeuksellista. Keskimäärin ulkojääkausi kestää sellaiset 2,5 kuukautta, mutta on ollut myös vuosia jolloin se on jäänyt alle 60 vuorokauteen. Viime talvena jäätä taas oli toistasataa vuorokautta, mikä on hyvä määrä, Jaatinen sanoo.

Niin latujen kuin ulkojäiden ajankohtaista tilannetta voi tarkkailla kaupungin ylläpitämästä internet-palvelusta osoitteesta http://www.mski.fi/kalajoki/main.jsp.

– Aina kun tehdään kunnossapitoa, tiedot päivitetään. Pyrkimyksenä on, että tieto olisi ajantasaista, Stolp toteaa.

#