sunnuntai 5.7.2020 | 01:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Tulivuoria voi leipoa – Päiväkoti Arkin eskarilaiset saavat sukeltaa tieteen maailmaan Pienten tutkijoiden tiedepajassa, katso video tulivuorenpurkauksesta

Hanna Parhaniemi
Ke 13.11.2019 klo 12:44 | päivitetty ke 12:49

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Nyt ruvetaan tekemään sitä laava-ainetta! Päivi Ojala sanoo ja ympäriltä kuuluu heti innostuneita ja vähän jännittyneitäkin ooh-huokaisuja.

Käynnissä on Pienten tutkijoiden tiedepaja. Eläkkeellä olevat luonnontieteiden opettajat Päivi Ojala ja Tellervo Saukko ovat käyneet syksyn ajan tutustuttamassa päiväkoti Arkin eskarilaisia tieteen saloihin. Aiheina ovat olleet maa, ilma ja vesi.

Ojala keksi idea tiedepajasta käytyään tutustumassa venäläiseen päiväkotiin.

– Siellä oli lapsille oikeita laboratorioitakin, hän mainitsee.

Ojala heitti idean Arkin varhaiskasvatuksen opettaja Sari Siltalalle keväällä ja syksyllä idea oli jo totta.

Päivi Ojala kehuu, miten hienosti Aatos Isopahkalan laava purkautuu tulivuoresta. Julia Lassila ja Anna-Kreeta Koivusipilä puuhailevat omien luomustensa parissa.
Hanna Parhaniemi

Tiistaina vietettiin syyskauden viimeistä työpajaa, jolloin lapset pääsivät leipomaan tulivuoria ja mukailemaan laavan purkautumista etikan ja soodan avulla. Eskarilaisten suut kaartuivat onnellisiin hymyihin, kun muutama pipetin painallus sai tulivuoren suorastaan kiehumaan ja soodan pulppuamaan ulos sen syövereistä.

Siltala ja varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Päivi Palonen kertovat, että työpajat – jotka jatkuvat taas keväällä – ovat olleet lapsille erittäin mieluisia.

– Kaikki oikein odottavat, että milloin ne Päivi ja Tellervo oikein tulevat taas, Siltala kertoo.

– Me olemme itsekin oppineet paljon uutta, hän lisää, Palonen jatkaa.

Päivi Ojala ja Sari Siltala auttavat Toivo Hihnalaa, Valtteri Simosta, Teo Tirriä, Juho Mannista ja Sylvi Heikkilää tulivuorten valmistuksessa.
Hanna Parhaniemi

Laava-aine on yhtä kuin punaisella värjättyä ruokasoodaa.
Hanna Parhaniemi

Lapset pääsevät tutuiksi tieteen kanssa leikin kautta. Opettajat ovat huomanneet, että samalla heidän mieliinsä on jäänyt ihan oikeita, tieteellisiä juttuja. He muistavat esimerkiksi sen, mitä vesimolekyylit ovat.

– Happea, yksi lapsista muistaa.

– Vetyjä, toinen täydentää.

– Montako niitä vetyjä oli, Ojala varmentaa.

– Kaksi, samainen poika sanoo heti.

Lisäksi eskarilaiset ovat päässeet tutkimaan esimerkiksi sauvasirkkoja ja suolakiteitä sekä jokivettä ja vertaamaan sitä hanaveteen.

Aiemmin Arkissa on toteutettu Siltalan johdolla pienimuotoinen luonto- ja tutkimusprojekti, mutta pajan myötä lapset ovat päässeet kunnolla toimiin. Siltala muistuttaa, että varhaiskasvatuksessa kannustetaan tutkimiseen toimintatapana. Pajassa onkin ollut tärkeää, että kaikki lapset pääsevät itse kokeilemaan ja tekemään pajan tehtäviä, siten he oppivatkin parhaiten.

Aatos Isopahkala, Julia Lassila, Anna-Kreeta Koivusipilä, Tatu Kahila, Mia Niemelä ja Hugo Hintsala saavat aikaan tulivuorenpurkauksen pudottaessaan etikkaa pipetillä leipomiensa tulivuorten päälle, ruokasoodalla täytettyyn reikään. Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Päivi Palonen avustaa lapsia.
Hanna Parhaniemi

#