sunnuntai 5.7.2020 | 01:16
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kalevi Perttulan kolumni: Sisäilmastonmuutokseen voi vaikuttaa enemmän kuin ilmastonmuutokseen – "Siihen ei auta ruohonsyöntikään, saati sen polttaminen"

Kalevi Perttula
To 14.11.2019 klo 00:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tänään on edesmenneen äitini syntymäpäivä, pitää kirjoittaa nätisti.

Ilmasto on ollut vuoden sana, hyvässä ja pahassa. Keväällä pidettiin ilmastovaalit. Kun oli vaaleista selvitty ja saatu hallitus kasaan, ilmastokysymykset nousivat taas esiin. Kouluissa alettiin harjoittaan määrätietoista koulupinnausta perjantaisin, ilmaston hyväksi. Mielenosoituksiin jopa kannustettiin koululaisia, rehtorit ja opettajat antoivat siunauksensa kansalaistottelemattomuudelle! Kyllä ei olisi minun nuoruudessani saanut vapaata koulusta, jos rauhanmarssille olisi halajannut, tai ydinvoiman vastaiseen mielenosoitukseen. Jälki-istuntoa olisi tullut, ja pitkä saarna, kuinka mielenosoitus on pahasta!

Seuraavaksi alkoi nuoriso ahdistumaan, ilmastoahdistus painoi päälle. Vaadittiin poliitikoilta toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Niitähän tuli, New Yorkin ilmastokokoukseen sankoin joukoin yksityiskoneilla lentäneet sadat, kenties tuhannet päättäjät olivat huolissaan päästöistä, lopulta lupasivat puita kasvattaa, tehdä ympäristöystävällistä sementtiä ja hiilineutraalilupauksia. Sitten kotiin, yksityislentsikoilla!

Kokouksen seurauksena tuli ilmastomasennus, jälleen nuorille. Kyllä se nyt koettelee, vaan ei hylkää. Ei vaikka huutaisitte kuorossa "How dare You!", kuten eräs nuori, joka purjehti ilmastokokoukseen, hiilineutraalisti. Ainut vaikuttamiskanava on kansalaisaloite. Riittävästi nimiä aloitteeseen, niin saadaan turkistarhaus loppumaan ja pakkoruotsi kans, kenties ilmastonmuutoskin kuriin! Sitten vaan Facebookiin salaperäinen päivitys, "Kävin allekirjoittamassa".

Itsekseni, kun joskus ajattelen, jos olisin nuori, ahdistuisin kuitenkin enemmän sisäilmastonmuutoksesta, viettäisin koululakkoja sisäilmaston parantamisen puolesta sillä globaali ilmastonmuutos tappaa kohtalaisen äkkiä, sisäilmastonmuutoksen takia joudut kitumaan pitkään, ennen kuin lauletaan "vie perille". Sisäilmastonmuutokseen voi vielä jopa ihmiset vaikuttaa päätöksillään, tämä toinen sota on jo hävitty, aikaa sitten. Siihen ei auta ruohonsyöntikään, saati sen polttaminen.

#