torstai 2.7.2020 | 08:13
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Plassilla vaalitaan perinteitä – Kyläyhdistys herättää kalaosuuskunnan talon eloon

Tuovi Pulkkanen
Pe 18.10.2019 klo 00:00 | päivitetty ma 08:34

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Plassin entisen kalaosuuskunnan talon kunnostustyöt ovat pitkällä. Kyläyhdistys osti talon vuosi sitten syksyllä ja nyt sen lämmin osa on valmis ja kunnostustyöt jatkuvat kylmällä puolella.

Plassin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Jorma Untinen kertoo, että työmäärä on ollut iso ja ilman hyvää suunnitelmaa ja toimivaa talkooporukkaa siitä ei olisi selvitty.

– Emme ole kuitenkaan tehneet suunnitelmasta liian tiukkaa. Se on saanut elää ja sitä täydennetään eteen tulevilla asioilla, mutta pääpiirteet ja tavoite meillä on koko ajan tiedossa. Yhdessä pohtimalla ja rauhallisesti tekemällä olemme päätyneet tekemään hyviä ja toimivia ratkaisuja.

Kun kylmän puolen lattia saadaan valmiiksi, sinne tuodaan isot höyläkoneet ja vannesaha kaupungin vuokrahallista. Koneet ovat vanhoja, mutta toimivia ja niille tarvittiin tila. Ari Raudasoja, Esko Siermala ja Jorma Untinen pohtimassa koneiden sijoittelua.
Tuovi Pulkkanen

Talo ostettiin yksityiseltä omistajalta. Ostopäätökseen vaikutti tarve saada kyläyhdistykselle oma tila, jossa voidaan tehdä Kaljaasi Ansion tarvitsemat kunnostustyöt, säilyttää talven ajan Ansion varusteita, pitää markkinoita ja kokoontua. Lisäksi rakennus kuuluu vahvasti kylän ja kyläyhdistyksen jäsenten historiaan, joten sillä on rahassa mittaamatonta tunnearvoa.

– Lämmin puoli jouduttiin purkamaan kokonaan ja se on jo rakennettu uudelleen. Nyt meillä on hyvät kokoontumis- ja sosiaalitilat verstaan yhteydessä. Meille oli tärkeää, että meillä on pysyvä ja oma paikka, jossa huoltotöitä voidaan tehdä. Täällä voimme tehdä myös omia puutöitä tai pitää esimerkiksi veneenrakennuskursseja.

Konttorin painava kassakaappi on uudella puolella kunniapaikalla.
Tuovi Pulkkanen

Sahan alueella asuneen Ville Orellin tekemä avainkaappi on osa alueen historiaa.
Tuovi Pulkkanen

Kalaosuuskunnan talon hyvä sijainti on tärkeä myös markkinoiden pitopaikkana. Kun tilat saadaan valmiiksi, kyläyhdistyksellä on 200 neliötä uutta ja kunnostettua tilaa käytössään. Tontilla on myös käyttämätöntä rakennusoikeutta ja huonokuntoinen aitta, mutta jatkosta ja aitan kohtalosta päätetään myöhemmin.

– Rannan läheisyyskin luo uusia mahdollisuuksia. Toivomme, että saamme joskus Ansionkin omaan rantaamme. Ansio on kuitenkin syy ja mahdollisuus, miksi ja millä olemme talon hankkineet ja kunnostaneet. Hankintahinta tuntui alkuvaiheessa isolta, mutta nyt kun olemme jo näin pitkällä, ympäristön ja rakennuksen arvo on helpompi ymmärtää. Kun kaikki on valmista, sen arvo näyttäytyy myös ympäristölle ja kyläyhteisölle. Kalaosuuskunnan talolla on Plassin miljöössä paikkansa ja haluamme uskoa, että se lisää osaltaan kiinnostusta myös kyläyhdistyksen toimintaan, Untinen toivoo.

Jyhkeät liimapalkit verstaan katossa tukevat rakennusta. Kylmän puolen yläkerran lattia laudoitetaan ja myös yläkerta otetaan käyttöön jossain vaiheessa.
Tuovi Pulkkanen

Plassin kyläyhdistyksen toiminta on ollut ja on edelleen vilkasta. Kaljaasi Ansion rakentaminen, purjehdukset, kunnossapito, Ansion telakan

hankkiminen, markkinoiden järjestäminen, Teatteritalon iso remontti ja toiminnan pyörittäminen ja nyt kalaosuuskunnan talon hankkiminen ja kunnostus ovat vaatineet paljon talkootyötä.

– Meillä on hyvä määrä toimivaa porukkaa, mutta nuoria meidänkin toimintaamme kaivattaisiin. Toisaalta on ymmärrettävää, että työikäisten aika on rajallista. Erityisesti purjehdus kiinnostaa nuorempia, mutta he eivät useinkaan pääse päiväpurjehduksille.

Sahavahdin kello on entisajan kellokortti.
Tuovi Pulkkanen

Untinen näkee Plassin kyläyhdistyksen toiminnan merkittävänä koko Kalajoelle.

– Kyllä tyytyväinen joukko onnistuneen purjehduspäivän jälkeen vie viestiä Kalajoelta laajalle. Monet tulevat Kalajoelle Ansion takia ja sen merkitys koko paikkakunnalle on merkittävä. Purjehdus hienolla perinnealuksella upealle Maakallan karille on monelle unohtumaton kokemus. Ansiolla tehdään keskimäärin noin 70 purjehdusta kesässä ja ne ovat usein täynnä.

Vanha kompassi on aikoinaan näyttänyt suunnan merellä.
Tuovi Pulkkanen

Teatteritalon lisäksi kyläyhdistys on toiminut Santaholman konttorirakennuksessa, mutta nyt siitä on luovuttu.

– Konttorirakennus oli huonossa kunnossa, eikä sen remontointi ollut meille järkevää. Talon muotokaan ei ollut meidän käyttötarkoitukseen sopiva. Kuusi vuotta sitten kunnostettu Teatteritalo sen sijaan on ahkerassa käytössä. Nyt meillä on käytössä kaksi hyväkuntoista rakennusta, jotka sopivat meidän käyttötarkoituksiin hienosti. Uskomme, että hyvät ja toimivat tilat tukevat toimintaamme, Untinen toteaa.

Kylmälle verstaspuolelle päätettiin tehdä vankka lankkulattia, koska betonilattia on liukas ja se ei ole suora. Ari Raudasoja ja Esko Siermala asennushommissa.
Tuovi Pulkkanen

#