tiistai 26.5.2020 | 09:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Himankakylällä varttunut Jarkko Kuusisto palasi kotikonnuille kappalaiseksi – "Tämä on kirkon pönöin virka ja samalla varmin"

Sisäänajo työkulttuuriin vielä menossa

Sari Passoja-Verronen
Ti 17.9.2019 klo 11:15

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoen seurakunnan kappalaisena elokuun alussa aloittaneelle Jarkko Kuusistolle (49) paluu kotikonnuille on ollut helppoa, sillä hänellä on täällä ennestään ystäviä ja sukulaisia.

– Ikinuori äitini Anjakin asuu Kalajoella.

Kuusisto on varttunut Himankakylällä ja työskennellyt viimeksi Tornion seurakunnassa.

– Sisäänajo työkulttuuriin on vielä menossa. Kalajoki on pienempi kuin Tornion seurakunta, ja kun on lähes parikymmentä vuotta tottunut tekemään asiat tietyllä tavalla, on uusissa tavoissa opettelemista, hän toteaa.

Kuusiston työtehtäviin kuuluu yleisen seurakuntatyön lisäksi Raution kappeliseurakunta ja sen toiminnan kehittäminen.

– Olen pitänyt Rautiossa vasta yhden jumalanpalveluksen ja tykästyin heti kylän sosiaalisuuteen. Oli hienoa kokoontua kirkkokahveille Juttutupaan, hän toteaa.

Kuusisto tulee toimimaan myös lähetystyössä valittavan uuden diakonin kanssa.

– Hoidamme yhdessä lähetyssihteeri Anna-Maija Pahkala työn sitten, kun hän jää eläkkeelle.

Hengelliset asiat ovat kuuluneet Jarkko Kuusiston elämään jo lapsena pienellä Himankakylällä.

– Siellä oli pyhäkoulu ja seuroja pidettiin kyläläisten kodeissa. Kotona opetettiin iltarukous ja positiivinen suhde kristinuskoon. Mikään herätysliike ei ole minulle yksi ylitse muiden vaan olen saanut vaikutteita ja ystäviä tällä alueella vaikuttavien herätysliikkeiden parista.

Rippikoulun jälkeen Kuusisto toimi seurakuntanuorissa, mutta sekään ei vielä innostanut häntä teologian opiskeluun.

– Kävin lukiota Kalajoella, mutta jätin sen kesken motivaation puuttumisen takia. Pidin pari välivuotta, jolloin kävin muun muassa intin.

Lukion hän suoritti loppuun Karkun evankelisella opistolla ja lähti sitten opiskelemaan teologiaa.

– Valmistuin teologian maisteriksi vuonna 1999 ja pääsin seurakuntapastoriksi Kemijärvelle, siitä alkoikin pohjoisen kierrokseni, Kuusisto kertoo.

Pari vuotta myöhemmin seurakuntapastorin pesti jatkui Ala-Tornion seurakunnassa ja kun Tornion kolme seurakuntaa yhdistyivät v. 2007, Kuusisto valittiin sinne kappalaiseksi v. 2012.

– Se on kirkon pönöin virka ja samalla varmin. Yleensä jos seurakunnassa tulee muutoksia, niin kappalaisen virkaa ei ensimmäisenä olla lakkauttamassa.

Seurakunnan sisäiseen kuohuntaan Jarkko Kuusisto toteaa tottuneen Torniossa ollessaan, joten kuohunta Kalajoen kirkkoherran ympärillä on hänelle tuttua.

– Torniossa kirkkoherran valinnasta on riittänyt valitusta valituksen perään, joten minut on hyvin marinoitu niissä vesissä. Tämän seurakunnan sisäinen kuohunta tuli uutena heti töiden alkamisen jälkeen elokuulla ja kyllähän se on herättänyt minussa kysymyksiä, että missä hapessa paikka on.

Kuusisto toteaa seurakuntien käymistilojen olevan välillä melkoinen energiasyöppö, koska sitä väkisinkin miettii yhteisön kuvioita.

– Mutta ne asiat on pystyttävä siivoamaan mielestä pois työtä tehdessä.

Lopullisesti Kuusisto ei Tornion kappalaisen virkaa ole vielä jättänyt, vaan hän on siitä vuoden virkavapaalla.

– En ota turhia riskejä, vaan katson onko tämä se työ, johon olen saanut johdatuksen.

Ihmisten kohtaamiset ja kertomukset ovat Kuusiston mukaan parasta hänen työssään.

– Hengellinen työ on jatkuvaa oppimista ja opiskelua. On muistettava kenen palveluksessa lopen olen, kolmiyhteisen Jumalan.

Vastapainoksi työlle Kuusisto toteaa olevan välttämätöntä viljellä hiljaisuutta, kuunnella Jumalan puhetta ja johdatusta.

– Tykkään lueskella kaikenlaista, viimeksi olen innostunut runoudesta ja romaaneista. Ne ovat hyvää verbaalijumppaa puhetyöläiselle.

Harrastuksiin kuuluu myös liikunta, kuten kuntosali sekä maastopyöräily Kalajoen merimaisemissa, joita Kuusisto sanookin kaivanneensa.

– Olen myös Netflixin suurkuluttaja Ikean sohvalla vaakalankussa maaten, Kuusisto naurahtaa ja sanoo samaan hengenvetoon, että elokuvat voivat avata uusia ulottuvuuksia Raamattuun niiden visuaalisen maailman ja juonien kautta.

Kuusisto asuu vaimonsa Annikan ja koiran kanssa Ylivieskassa. Perheen lapsista kaksi opiskelee Helsingissä ja kolmas käy lukiota loppuun Torniossa.

– Vaimo sai töitä Nivalan lukiosta uskonnon, filosofian ja psykologian lehtorina, joten Ylivieska on sopivasti meidän molempien työpaikkojen keskipisteessä.

Jarkko Kuusisto

Aloitti Kalajoen seurakunnan kappalaisena elokuun alussa.

Ikä 49 vuotta.

Syntyisin Himangan Himankakylältä.

Perheeseen kuuluvat vaimo Annika, lapset Joonas, Eveliina ja Annamari sekä koira.

Asuu Ylivieskassa.

Työskennellyt 18 vuotta Torniossa pappina ja sitä ennen 2 vuotta Kemijärven seurakuntapastorina.

Harrastaa lukemista, maastopyöräilyä, kuntosalia ja elokuvien katselua kotisohvalla.

#