perjantai 29.5.2020 | 04:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Neuvolan evakkoaika alkoi – Uusien tilojen rakentaminen alkaa todennäköisesti vuonna 2021

Hanna Parhaniemi
Ke 11.9.2019 klo 16:00 | päivitetty pe 10:08

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Neuvola muutti viime viikon aikana keskustaan Koppelin liiketiloihin. Neuvola oli periaatteessa tuon ajan kiinni, mutta siitä huolimatta terveydenhoitajat hoitivat varatut ajat muuton ohessa.

– Olihan se aika urakka, osastonhoitaja Outi Kalliokoski myöntää.

– Onneksi meillä oli Duunipaikasta kantajia ja kaupungilta tekniseltä puolelta asennusapua, lisäksi oli siivoojia, hän kiittelee.

Aluksi neuvolan väkeä mietitytti miten väliaikaistilat saadaan toimiviksi, mutta maanantaina, ensimmäisenä virallisena aukiolopäivänä, tilanne näytti valoisalta.

– Meillä on täällä kaksi hoitohuonetta vähemmän. Se vaatii vähän järjestelyä, mutta se onnistuu, kun terveydenhoitajat ovat eri aikoina kouluilla pitämässä vastaanottoa, Kalliokoski kertoo.

Odotustilat lasten leikkipaikan kera sijaitsevat heti yläkertaan tullessa oven takana. Hoitotilat ovat välioven takana. Sieltä löytyy myös asiakasvessa.

Lastenneuvolan lääkäriajat ovat Koppelissa uusissa tiloissa, mutta äitiysneuvolalääkärikäynnit ovat edelleen terveyskeskuksessa. Terveydenhoitaja ottaa äitiysneuvolalääkärille tulevat asiakkaat vastaan lääkärin huoneen vieressä terveyskeskuksen vastaanotolla.

– Lääkärin vastaanotolle on tulossa uusi tarkempi ultra, Kalliokoski mainitsee.

Koska lääkärin ultraäänilaite uusitaan pian, neuvolan väliaikaistiloihin saadaan terveyskeskuksen vanha laite.

Influenssarokotuspäivät järjestetään terveyskeskuksen vastaanotolla, sillä Koppelin tilat sijaitsevat toisessa kerroksessa. Hissittömyyden takia kaikilla ei ole mahdollisuus päästä neuvolaan.

– Influenssarokotuspäivät järjestetään marraskuun lopulla lauantaisin, Kalliokoski kertoo. Rokotuspäivät ilmoitetaan tarkemmin vielä lähempänä kaupungin nettisivuilla ja Kalajokiseudussa.

Muutenkin liikuntarajoitteisten neuvolakäynnit voidaan tarvittaessa järjestää terveyskeskuksessa.

Hissittömyyden lisäksi haastetta voi tuoda parkkitilat.

– Meillä on toive, että saisimme omat merkityt paikat neuvolalle.

Vaikka uusissa tiloissa on omat rajoitteensa, Kalliokoski on tyytyväinen tilanteeseen.

– Yllättävän hyvät tilat löytyi. Eihän yhtä tilavia huoneita olekaan kuin neuvolassa aiemmin oli, mutta tämä oli nyt paras vaihtoehto, Kalliokoski luonnehtii.

Pääasia kuitenkin on, että sisäilma on kohdallaan.

– Kyllä täällä on raikkaampi ilma, Kalliokoski sanoo.

Neuvola joutui evakkoon juurikin sisäilmaongelman takia. Neuvola oli ennen terveyskeskuksen A-osassa, josta eri osastot poistuivat vuorollaan väliaikaistiloihin sisäilmaoireilun takia.

A-osa on rakennettu vuonna 1952 ja peruskorjattu vuonna 1983. Sen jälkeen on peruskorjattu ainoastaan kellari vuonna 2008, koska sinne nousi keväisin vettä.

Koppeliin muuttivat myös lasten ja perheiden palvelut, jotka löytyvät neuvolan alakerrasta. Kaupunki vuokrasi molemmat tilat Suomen Maastorakentajilta. Kahdessa kerroksessa olevien tilojen pinta-ala on yhteensä 553 neliötä, ja molemmissa kerroksissa tarvittiin muutoksia. Muutostöissä rakennettiin lisää työhuoneita, parannettiin huoneiden äänieristyksiä, laajennettiin ATK-verkkoa ja lisättiin LVI-tekniikkaa.

Neuvolassa järjestetään 27. syyskuuta avoimet ovet, jolloin uusiin tiloihin pääsee tutustumaan.

Terveyskeskuksen A-osa korvataan kokonaan uudella

Kalajoen kaupunginvaltuusto on esittänyt vuoden 2019 talousarviossa, että terveyskeskuksen A-osa korvataan uudistiloilla. Tarvittavien tilojen ja rakennuksen sijainnin suunnittelun hoitaa hankeryhmä, johon kuuluvat teknisen lautakunnan puheenjohtaja Markku Isopahkala, kaupunginhallituksen jäsen Mauno Rahkola, perusturvalautakunnan puheenjohtaja Kullervo Niemelä, hyvinvointipalvelujohtaja Anne Mäki-Leppilampi, terveyspalveluiden palvelualuejohtaja Kauno Salminen, talonrakennuspäällikkö Rauli Mäkitalo, tekninen johtaja Marko Raiman, arkkitehti Kimmo Heikkilä ja sihteeri Satu Nikupaavo.

Hankeryhmä antaa esityksen asiasta valtuustolle loppuvuodesta investointiohjelman käsittelyn yhteydessä.

Anne Mäki-Leppilampi kertoo, että tarkoituksena on, että ensi vuosi menisi uudistilojen suunnittelussa ja rakentaminen alkaisi vuonna 2021.

Mäki-Leppilampi mainitsee, että koko kiinteistöön on tehty kuntokartoitus. Kiinteistö on peruskorjattu vuonna 2009 lukuun ottamatta nyt purkutuomion saanutta A-osaa.

– Muualla on vain pieniä puutoksia, esimerkiksi räystäskouru repsottaa ja tämmöistä.

Terveyskeskuksen A-osa on rakennettu 1952 ja siinä on toiminut viimeisimpänä neuvola, toimistot sekä lasten ja perheiden palvelut.

#