sunnuntai 27.9.2020 | 00:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Ronja Juolan kolumni: Maailmanloppu(ko)?

Ma 2.9.2019 klo 13:46 | päivitetty pe 11:27

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Istuin keväällä junassa ja kuulin kahden keski-ikäisen miehen keskustelevan ilmastonmuutoksesta. Miesten keskustelu pyöri suurimmaksi osaksi Kiinan ympärillä ja kuinka Kiinaan pitäisi kohdistaa lisää painetta ilmastonmuutoksen hallitsemiseksi. No, minulla olisi muutama sananen noille herroille: Kiinan päästöt ovat suurimmaksi osaksi meidän länsimaalaisten aiheuttamia.

Ota käteesi mikä tahansa esine. Voin sanoa suurella todennäköisyydellä, että tuotteessa lukee ”Made in China”. Sen jälkeen voitkin miettiä minkä maalainen yritys tuotteen on tuottanut: Todennäköisesti eurooppalainen tai amerikkalainen. Niin kauan, kun länsimaalaiset yritykset päättävät tuottaa tuotteensa halvalla Kiinassa tai muissa Aasian maissa, maapallomme saastuttaminen jatkuu. Henkilökohtainen mielipiteeni on se, että jos länsimaalainen yritys päättää tuottaa tuotteensa muualla, kuuluu se myös heidän vastuulleen hoitaa tehtaiden jätehuolto, sekä työntekijöiden olosuhteet.

Amazonin metsäpalot ovat aiheuttaneet suurta huolta maapallomme tulevaisuudesta. Jos jatkossakin jatkamme samalla linjalla ajatellen kuten presidentti Bolsonaro, ei maapallostamme ole kohta mitään jäljellä. Talouden sijasta meidän tulisi ajatella myös ympäristöä ja koittaa keksiä ratkaisuja, jotka olisivat hyödyllisiä sekä talouden, että ympäristömme kannalta.

Vaikka suurin osa suomalaisista ajattelee meillä kaiken olevan hyvin, onhan meillä toimiva jätehuolto ja paljon metsää, saastutamme silti huomattavan paljon. Yhden suomalaisen päästöt ovat yli kymmenen tonnia vuodessa, kun esimerkiksi kiinalaisilla päästöt jäävät yhtä henkilöä kohden noin seitsemään tonniin. Lisäksi meidän vaatteidemme ja lelujemme valmistuksesta johtuvat päästöt lasketaan mukaan kiinalaisten päästöihin.

Jatkossa suosin siis kotimaista ja keskityn parhaani mukaan huolehtimaan ympäristömme tulevaisuudesta.

#