lauantai 22.2.2020 | 12:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

17-vuotias Roosa käy hirvimetsällä ja nylkee mielellään – "Varmaan se innosti, kun näki miten hauskaa isoilla miehillä on metsästäessä"

Markus Kärkinen Kalajokiseutu
Pe 16.8.2019 klo 13:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoki

Metsästysporukat ukkoutuvat ja kaikki metsästäjät ovat vähintään keski-ikäisiä miehiä. Vaikka väitteessä on osin totuuden perääkin, ei se kaikilta osin pidä paikkaansa. Ei ainakaan Kalajoella Kalajoen Eteläpuolen metsästysseurassa, jonka riveissä metsästystä harrastaa myös 17-vuotias Roosa Vihelä.

Hän kertoo päätyneensä harrastuksen pariin isänsä kautta, ja ensimmäiset metsästyskokemukset ovat ala-astevuosilta, kun hän kulki isänsä mukana sorsametsällä. Metsästyskortin hän suoritti pari vuotta sitten.

– Ihan heti en tohtinut, mutta pari vuotta sitten viimein uskalsin. Jännitti, kun se ei ensinkään ole hirveän helppo läpäistä. Varmaan eniten siinä pelotti lajintunnistus, että miten ihmeessä voin erottaa niitä kaikkia sorsalintuja toisistaan, mutta meni se sitten kuitenkin ekalla läpi, Vihelä kertaa.

Vihelän pääasiallinenmetsästystapa ja samalla oma suosikki on hänen mukaansa hirvenpyynti, mutta hän käy myös sorsametsällä. Lisäksi hänen taannoin saamansa plottinajokoira Myrsky on täksi kaudeksi kasvanut pyynti-ikään, ja sen avulla Vihelällä on aikomus laajentaa pyyntirepertuaariaan pien- ja suurpetoihin.

Metsästyksessä Vihelää viehättää paitsi luonnossa liikkuminen, myös harrastuksen sosiaalinen puoli. Tämän hän kertookin olleen kannustimena ensimmäisille metsästysreissuille lähtiessä ala-asteikäisenä. Hän nauttii sosiaalisesta puolesta myös nykyisessä hirviporukassaan.

– Varmaan se innosti, kun näki miten hauskaa niillä isoilla miehillä oli metsästäessä. Ja kun meillä oli oma lintukoira, oli mukava lähteä heidän mukaansa, ja sai samalla kuunnella heidän hyviä juttujaan. Tunnelma oli rento, ja iltahämärässä oli hienot näkymät, Vihelä muistelee lajin pariin päätymistä.

– Hirvenpyynnistä taas innostuin, kun isä liittyi hirviporukkaan ja menin sitten itsekin mukaan. Siellä se tunnelma vasta olikin kohdillaan, hän lisää.

Nykyään hirvimetsällä menevätkin aikalailla kaikki hirvenpyyntikauden viikonloput pyynnin aloituksesta isänpäivän tienoille saakka. Vihelä myöntää harrastuksensa vievän aikaa ja vaativan sitoutumista, mutta valintaansa hän ei ole katunut.

– Varsinkin lukiossa on aika rankkaa välillä, niin tämä on tarpeellinen henkireikä, pääsee luontoon hyvällä porukalla. Kun kausi loppuu, on hirveä suru, ja kun se alkaa uudelleen, on se erittäin odotettu asia.

Vihelä on itsekin huomannut metsästysharrastajien ukkoutumisen. Toisaalta hän on nähnyt myös uusien nuorten hakeutuvan lajin pariin, muun muassa oman pikkusiskonsa. Hän ei koe, etteikö lajin pariin hyväksyttäisi myös nuoria ja naisiakin.

– Kyllähän naiset on aika tervetulleita lajin pariin, ei itsestänikään ole koskaan tuntunut etten olisi tervetullut hirviporukkaan tai vastaavaa. Suurimmalti osin kaikkien, etenkin metsästäjien mielestä, on erittäin hienoa, kun naisia tulee lajin pariin.

Enemmänkin nuoria seuroihin ja porukoihin kuitenkin mahtuisi. Seuroissa ja alan aktiiviharrastajien keskuudessa asiaan on myös tartuttu. Nuorten rimaa harrastuksen pariin hakeutumiselle on pyritty laskemaan muun muassa metsästyskoirien pentuja lahjoittamalla. Myös Vihelän koira on samaa perua.

– Oma koira haettiin Eurasta. Isä bongasi tuon koirarodun Facebook-sivuilta ilmoituksen, missä kasvattaja ilmoitti haluavansa lahjoittaa pentueestaan yhden pennun nuorelle metsästäjälle, laitoin sitten viestiä, ja seitsemän viikon ikäisenä pentu haettiin meille kotiin.

Vihelä näkee, että lisää nuoria harrastuksen pariin voitaisiin saada myös asehankinnoissa auttamalla. Avun ei tarvitsisi välttämättä olla edes rahallista, vaan tietokin voi olla tarpeen. Asekaapistaan löytyvän haulikon Vihelä kertoo saaneensa isältään, hirvikiväärinkin valinnassa tämä auttoi.

– Aseiden hankkiminen voi olla kinkkinen paikka nuorille. Itsekin menin isän mukana ja hän katsoi minulle sopivat aseet. Itse en olisi tiennyt aseista oikein mitään.

Vihelän kaveripiirissä ei muita metsästäjiä juuri ole, joskin esimerkiksi hänen vuotta vanhempi veljensä harrastaa metsästystä. Kaverit ovat suhtautuneet nuoren naisen normista poikkeavaan harrastukseen hänen mukaansa hyvin.

– Yksi kaveri on kasvissyöjä, mutta hänkin on suhtautunut aika hyvin, kuten kaikki muutkin. Joskus saatamme keskustella aiheesta, mutta ei siitä ole mitään riitoja tullut. Välillä kaverit vähän ihmettelevät, kun hirvimetällä tykkään itse varsinkin nylkemisestä. Se on heille tietysti vähän oudompaa kuin omat isät ei metsästä, Vihelä toteaa.

”Välillä kaverit vähän ihmettelevät, kun hirvimetällä tykkään varsinkin nylkemisestä.

Metsästysajat

Kalajoella metsästyskausi on alkanut jo sepelkyyhkyn, merihanhen ja kanadanhanhen osalta 10. päivä kuluvaa kuuta. Aiemmin, eli 1.8. alkoi muun muassa ketun pyyntikausi.

Sini- eli heinäsorsan pyynti puolestaan alkaa 20. elokuuta. Samana päivänä alkaa myös monien muiden vesilintujen, muun muassa heinätavin, haapanan, lapa- ja jouhisorsan, nokikanan ja tavin pyynnit. Myös karhunpyynti alkaa 20.8.

Hirvenpyynti alkaa 1.9. Samana päivänä käynnistyvät myös muun muassa metsäjäniksen ja metsäkaurisnaaraiden pyynnit.

10.9. alkaa riekon, metson ja pyyn pyynti.

#