torstai 2.7.2020 | 08:29
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus: "Huonokäytöksisinkin oppilas on ihminen, joka voi kantaa monia puhumattomia murheita"

Ke 26.6.2019 klo 15:19

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Perinteikäs Rautio-viikko käynnistyy ensi viikolla. Runsas ja monipuolinen ohjelmatarjonta kruunautuu kotiseutujuhlaan, jonka juhlapuhuja, tohtori Kati Vasalampi paneutuu puheessaan koulupudokkuuteen ja sen ehkäisemiseen.

Kalajokiseutu haastatteli Vasalampia aiheesta tähän lehteen. Hän muistuttaa, että jokaisen oppilaan pitäisi tuntea olonsa arvostetuksi, vaikka hän ei olisi hyvä – eikä tarvitse ollakaan – kaikissa oppiaineissa. Kun kokee epäonnistumisia, siihen pyörteeseen saattaa mukautua. Nuori alkaa ajatella, että hän nyt vain on huono, eikä kannata edes yrittää, ettei tulisi uusia epäonnistumisia.

Opettajan asema ei ole helppo. Ei ole ihme, jos kapasiteetti ei riitä joka ikisen oppilaan huomioimiseen. Moni tekee varmasti parhaansa sen eteen, mutta liian usein kuulee kokemuksia siitä, että epäonnistumisia jopa korostetaan ja oppilaita väheksytään.

Pitäisi aina muistaa, että huonokäytöksisinkin ja huonoiten menestynytkin on ihminen, joka voi kantaa kovan kuorensa alla monia puhumattomia murheita. Pienikin kannustus voisi muuttaa heidän minäkuvansa ja koko elämänsä suunnan.

#