maanantai 13.7.2020 | 11:05
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Jaana Ylitalo: Kodin ja sisustuksen pitää kestää aikaa ja elämää

Tuovi Pulkkanen
Ke 15.5.2019 klo 15:51

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

– Koti on paratiisi, josta nautin kaikkina vuorokauden ja vuoden aikoina, sanoo Jaana Ylitalo.

Kodin sijainti aavan peltoaukeaman reunalla on osa kodin viihtyisyyttä, ja on koko perheelle tärkeä. Toisella puolella on metsä, jossa seikkaillaan ja poimitaan loppukesällä ja syksyllä puolukat ja mustikat.

– Olemme luonnon keskellä ja vuodenaikojen vaihtelu, lintujen muutto, eläinten seuraaminen ja erilaiset säätilat ovat loputon näyttämö, joka lisää kotimme tunnelmaa.

Ylitalot ostivat talonsa reilut viisi vuotta sitten. Koti oli vain kaksi vuotta vanha ja sen sisustus oli sisustussuunnittelijan tekemä. Puitteet olivat valmiina, eikä niitä tarvinnut muuttaa. Puuttui vain miehen suostumus siihen, että koti olisikin muualla kuin Kalajoen keskustassa. Se tulikin nopeasti esittelykäynnillä ja niin Ylitalot muuttivat maalle.

– Se, että koti oli valmis, eikä mitään tarvinnut remontoida, oli suuri helpotus. Odotin viimeisilläni kuopustamme ja meidän tarvitsi vain muuttaa itsemme valmiiseen kotiin.

Työnjako sisustamisen ja kodin viihtyisyyden luomisen suhteen on ollut alusta lähtien selvä. Yhdessä päätetyt rajat ovat pitäneet ja kaikki ovat tyytyväisiä.

– Minä vastaan talon sisustamisesta ja miehen omaa aluetta on autotalli. Tietysti kuuntelen toiveita ja lapsetkin saavat niitä esittää, mutta ehkä meillä on samatapainen ajatusmaailma, koska vastustusta valinnoilleni ei ole kuulunut.

Ylitalo sanoo uskovansa, että kun sydän on mukana kaikessa tekemisessä, punainen lanka pysyy muutoksissa mukana. Hän käyttää samaa ajatusmallia myös yrityksessään. Unelmien putiikkia tehdään sydämellä ja kodissa on jotain samaa. Oma näkemys on vahva, ja ideat nousevat omasta tietoisuudesta. Ylitalo ei etsi ideoita kuvista tai netistä.

– Tiedän mitä haluan ja menen sitä kohti. Sisustan kotia ajatuksella, että eri aikoina ja vuosia sittenkin hankitut esineet sopivat yhteen. Kun tietty tyylitaju on olemassa, uudet hankinnat sopivat aina aiempiin. Samalla tavalla vien yritystäkin eteenpäin. Molemmissa on mukana myös ajatus siitä, että mitään turhaa ei tarvita ja tuotteet olisivat mahdollisimman pitkäikäisiä ja ekologisia.

Kodin tekstiilit ovat suurimmaksi osaksi pellavaa, koska se on lämpöä ja pehmeyttä, mutta myös vilvoittavaa raikkautta tuova materiaali.

– Ajattelen myös, että vähemmän on enemmän. Kaiken ei tarvitse olla esillä samalla kertaa ja tunnelmaa kotiin tuovat esineet ovat myös käyttötuotteita. Niitäkään ei tarvitse piilottaa kaappiin. Tärkeää on myös se, että koti, ja siellä olevat materiaalit ovat kestäviä. Kodin ja siellä olevien materiaalien ja esineiden pitää kestää elämistä ja toimia arjessa. En viihtyisi kodissa, jossa lapsia pitäisi koko ajan varoittaa koskemasta johonkin.

Ylitalo on kiinnittänyt huomiota tyyliin sekä muodissa että sisustuksessa jo nuorena. Vanhempien kanssa tehdyt ulkomaanmatkat avasivat silmät huomaamaan tyylin erilaisuuden Euroopassa.

– Säästin vuoden, että saatoin ulkomaan matkalta ostaa vaatteita, mutta saattoi minulla olla matkalaukussa myös sisutustavaroita. Nautin jo silloin raikkaista tuulahduksista, letkeästä ja rennosta meiningistä ja avoimuudesta, jota Suomessa on vieläkin vähemmän kuin maailmalla. Ne ajatukset näkyvät myös kodissamme.

Kodin sisustusta ei uusita joka kaudelle. Kestävät ja hyvät peruskalusteet ovat ajattomia ja tunnelma ja raikkaus luodaan pienillä muutoksilla.

– Vaihtelen sesongin mukaan tyynynpäällisiä, verhoja, kynttilöitä ja tuoksuja. Minulle koti on kokonaisuus, jossa isoa osaa merkitsee tunnelma, ja se ei aina tule esineistä. Sen luovat ihmiset ja mieliala.

Estetiikka ja ylellisyys mukaan luonnonkosmetiikkaan

– Raaka-aineet ovat minulle tärkeitä ja haluan ekologisten ihonhoitotuotteiden olevan myös ylellisiä, sanoo Unelmien Putiikkiin oman kosmetiikkasarjan kehittänyt Jaana Ylitalo.

Täysin kotimaisen Unelma-kosmetiikkasarjan kehitystyö on kestänyt lähes kaksi vuotta ja on sisältänyt tutustumista raaka-aineisiin ja byrokratiaan. Lupa-asiat ovat vaatineet paneutumista, mutta kokeneen valmistajan löytyminen on auttanut raaka-aineiden yhteensovittamisessa.

– Kun etsin sopivia tuotteita niitä löytämättä, minulle sanottiin, että voisin tehdä ne itse. Se tuntui alussa hurjalta, mutta olen todella tyytyväinen siihen, että uskalsin lähteä toteuttamaan unelmaani.

Tuotesarjan kaksi tuotetta päätyivät lopulliseen muotoonsa aika nopeasti, mutta muita jouduttiin viilaamaan jonkin aikaa, ennen kuin Ylitalo oli niihin tyytyväinen.

– Tuoksu, imeytyvyys ja se miltä tuote tuntuu ovat tärkeitä asioita, enkä halunnut todeta tuotetta valmiiksi, ennen kuin kaikki oli kohdallaan. Testimyynti on näyttänyt sen, että olen onnistunut tavoitteessani, koska tuotteista on tykätty. Siksi päätimme lanseerata saman tien kokonaisen tuotesarjan. Ylellisyys on saatu mukaan tuotteisiin, jotka ovat luomusertifioituja.

Täysin kotimaisen luomutuotesarjan kehittäminen on saavutus, johon Ylitalo on tyytyväinen.

– Oma into on vienyt eteenpäin ottamaan asioista selvää. Olen koko ajan vahvasti tiennyt mitä haluan. Nyt, kun ollaan näin pitkällä, voin sanoa, että lopputulos palkitsee. On ollut todella kiinnostavaa kehittää jotain ihan uutta ja nähdä miten oma idea muuttuu tuotteeksi.

#