keskiviikko 3.6.2020 | 19:00
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Hanna Parhaniemen kolumni: Alkaako kesällä kiertää huhu hullusta kananaisesta?

Ti 14.5.2019 klo 13:21 | päivitetty ti 13:24

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

On pieni mahdollisuus, että kesällä alkaa kiertää huhu hullusta päätoimittajasta, joka kulkee kylillä kanalauma perässään.

Kerroin yhdelle haastateltavalle, että meille on tulossa muutama kesäkana. Hän hoksautti, että kanat ovat oikein oppivaisia elukoita ja niitä voi kouluttaa esimerkiksi naksuttimella varustetun koulutuskepin avulla eli samalla välineellä, jota käytetään myös koirien kouluttamisessa.

Helposti uusista asioista innostuvana hommasin kepakon saman tien, vaikka kanojen saapumispäivää ei ole vielä edes päätetty, eikä ole minkäänlaista visiota, mitä kanoille voisi opettaa. Jos ei muuta, niin seuraavat todennäköisesti oikein tyytyväisenä perässäni kepakon päätä nokallaan kalastellen, jos siitä seuraa naksahduksia naksahdusten perään ja sitä myötä myös herkkuja herkkujen perään.

Välillä on käynyt ohikiitävän hetken mielessä, onko sitä siinäkin jo riittävästi hulluutta, että menee työllistämään itseään kanalaumalla ruuhkavuosien keskellä. Ehkä se on kuitenkin juuri se syy ja sitä kanansa lainaava "Kana-Jaana" myös sanoi – kanojen kanssa puuhastelu on hauskaa myös lasten kanssa. Se on samalla myös kasvattavaa. Lapsi näkee, miten muitakin eläimiä kuin kissoja hoidetaan, ja etteivät kananmunat vain maagisesti tupsahda jääkaappiin. Sen verran pumpulisia kuitenkin olemme, ettei lasten tarvitse nähdä ruokapöydässä itse kanoja, vaan ne pääsevät kesän jälkeen takaisin kotiin.

Selvä motiivi kanojen kouluttamiselle kuitenkin on. Olisihan se hienoa palauttaa Kalajoen hiekoilla kesälomaa viettäneet kanat paitsi rentoutuneita, myös korkeasti koulutettuina takaisin niiden kotipitäjään Nivalaan.

#