sunnuntai 19.1.2020 | 10:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoen muovipakkausten keräyspiste täyttyy silmissä – Nyt tutkitaan, jos paikkakunnalle saadaan toinenkin piste

Hanna Parhaniemi Kalajokiseutu
Ma 13.5.2019 klo 10:47

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajokiseudun lukijat ovat olleet jo pitkään harmissaan paikkakunnan muovipakkausten keräyspisteen tilanteesta. S-marketin pihapiirissä oleva, Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n ylläpitämä piste on usein ääriään täynnä. Sen takia ihmiset jättävät muovijätettä myös maahan.

Suurin ongelma kuitenkin on, että pisteelle palautetaan sinne kuulumatonta muovijätettä. Paikalle on jätetty jopa muovisia puutarhakalusteita.

– Kalajoella muovipakkauskeräys on lähtenyt käyntiin erittäin hyvin, itse asiassa oletettua paremmin. Tyhjennysrytmiä on lisätty ja on nyt kerran viikossa, mikä sekään ei tahdo riittää. Tämä on toisaalta positiivinen ongelma ja osoittaa, että muovipakkauskierrätys kiinnostaa Kalajoen asukkaita kovasti, Ringin aluepäällikkö Harri Patana kommentoi.

– Nyt tutkitaan, josko sinne saataisiin toinen piste tai nykyiselle pisteelle lisäastia, hän jatkaa.

Muovinkeräyspisteisiin voi tuoda kotitalouksissa kertyviä muovipakkauksia tyhjinä, puhtaina ja kuivina – siis sellaisia pakkauksia, joita tulee kaupasta ostettujen tuotteiden mukana. Poikkeus on PVC-muovista (merkitään numerolla 3) valmistetut pakkaukset, jotka eivät sovellu keräykseen. PVC-muovia käytetään pakkauksissa hyvin vähän.

– Rinki-ekopisteet on siis tarkoitettu vain pakkauksille, muovituotteet esimerkiksi muovilelut eivät keräykseen kuulu, Ringin tiedottaja Reija Koistinen korostaa.

Vaarallista ainetta sisältävät pakkaukset, kuten bensa- ja öljykanisterit, kuuluu viedä vaarallisen jätteen keräykseen. Tällaisten muovituotteiden keräys on kunnan jätehuollon vastuulla. Muovituotteet voivat sisältää myös esimerkiksi elektroniikkaa, kuten vaikkapa leikkikalujen elektroniikka. Elektroniikkatuotteille puolestaan on järjestetty erillinen, niin sanottu SER-jätteen keräys.

– Roskaaminen vähentää kaikkien Rinki-ekopisteellä kävijöiden viihtyvyyttä ja asiattomien sotkujen siivoaminen on myös kallista. Paikallisten asukkaiden palaute pisteiden toiminnasta on tärkeää Ringille, jotta pisteet pysyvät siisteinä. Meille kannattaa siis ilmoittaa, mikäli pakkausjätteen keräyssäiliö on täynnä, Koistinen huomauttaa.

– Jätteitä ei saisi myöskään jättää maahan, sillä muut pisteellä kävijät seuraavat esimerkkiä ja alue roskaantuu nopeasti.

Mikäli joku jättää pisteelle kuulumatonta jätettä, siitä voi ilmoittaa Ringille.

– Roskaaminen ei ole lain mukaan sallittua, Koistinen muistuttaa.

Palautetta voi antaa Ringin maksuttomaan asiakaspalveluun numeroon 0800 133 888 (ark. 7–21 ja la 9–18) ja sähköpostitse osoitteeseen asiakaspalvelu@rinkiin.fi tai verkon kautta palautelomakkeella, joka on osoitteessa Rinkiin.fi/ekopistepalaute.

Ringin verkkosivuilta löytyy myös lajitteluohjeet ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Yli 600 keräyspistettä

Lainsäädännön mukaan tuottajien järjestämiä muovipakkausten keräyspisteitä on oltava koko Suomen alueella 500 kpl, vähintään yksi yli 10 000 asukkaan taajamassa.

Rinki kehittää verkostoaan koko ajan.

Tällä hetkellä muovipakkausten keräyspisteitä on yli 600.

Keräyspisteitä on nyt jokaisessa yli 4000 asukkaan kunnassa, joten pisteitä on huomattavasti enemmän kuin asetukset määräävät.

#