sunnuntai 19.1.2020 | 09:44
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kolumni: Käyttäjästä kyytiläiseksi

Markus Kärkinen Kalajokiseutu
Su 7.4.2019 klo 06:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Uuden jääkaappini myötä seurasi uusi ominaisuus: nykyinen kylmälaite osaa huomauttaa käyttäjäänsä piipittävällä äänellä, mikäli tämä jättää oven auki jääkaapin mielestä liian pitkäksi aikaa. Vastaavaa käyttäjän ohjailua on toki harrastettu jo vuosia. Autot varoittavat merkkiäänellä turvavyön käyttämättömyydestä, ja nykyautot ohjaavat käyttäjiään mittariston merkkivaloin myös vaihteen valinnassa.

Laitteet eivät kuitenkaan aina tiedä käyttäjänsä parasta. Esimerkiksi jääkaappini alkaa huutaa avoimuuttaan jo kun puran ostoskassin sisältöä hyllyille, turvavyön käyttämättömyys voi olla kuskin paremman liikkuvuuden kannalta perusteltua hitaassa maastoajossa, ja kokemusteni perusteella vaihtovalot ehdottavat usein tilalle vaihdetta, joka ei sovi lainkaan omiin suunnitelmiini ajotilanteen lähisekuntien tapahtumista.

Tällainen toisinaan turhauttavalta tuntuva huomauttelu on pohjimmiltaan kuitenkin varsin harmitonta. Olennaisempi ja huolestuttavampi kehityskulku mielestäni on se, että teknologian puuttuminen käyttäjänsä tekemisiin ei ole jäämässä pelkän neuvonnan tasolle. Innokkaimmissa tulevaisuusvisioissa ihmisten ei tarvitse kohta tehdä juuri mitään itse. Näiden mukaan esimerkiksi autot ajavat pian itse itseään ja ihmisjohtoinen autolla ajaminen on laittomaksi julistettu vaarallinen jäänne menneisyydestä.

Vaikka tavoitteet ovat hyviä – energiatehokkuuden ja turvallisuuden parantaminen – ei liiallisen vallan antaminen koneille saa minua varauksettoman innokkaaksi. Maailma, jossa miltei mitään ei saisi tai voisi tehdä itse, tuntuu melkoiselta tylsyysdystopialta. Esimerkiksi hissi ja auto ovat molemmat miljoonien ihmisten päivittäin käyttämiä kulkuvälineitä. En ole kuitenkaan koskaan kuullut kenenkään suhtautuvan minkäänlaisella intohimolla hisseihin tai niiden käyttämiseen. Samaa ei voi sanoa autoista, jotka ovat ainakin vielä käyttäjän itse hallittavissa olevia laitteita. Sattumaako? Tuskin.

Ennen vanhaan laitevalmistajien pääasiallisena vastuualueena oli laitteiden valmistaminen, käyttäjien vastuulla laitteiden käyttäminen. En näe, että tämä periaate olisi isomman mullistuksen tarpeessa nyt saati ihan heti tulevaisuudessakaan.

#