sunnuntai 19.1.2020 | 10:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

William O'Gormanin Näkökulma: Parasta ja pahinta aikaa

Kalajokiseutu
Ke 20.3.2019 klo 13:12

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

“It was the best of time, it was the worst of times" Charles Dickensin alkusanat (suom. Tämä oli aikakausista paras ja pahin) hänen klassikossaan A tale of two cities (suom. Kaksi kaupunkia) kuvasivat hyvin minun elämääni lukion päätösviikkoina.

Jollain tapaa minun loppukokeeni tulivat liian myöhään. Tuolloin minusta tuntui, että olin jo valmis maailmalle: Olin työskennellyt jo jonkin aikaa niin paljon, että olisin pystynyt elättämään itseäni ja käyttäydyin muutenkin omasta mielestäni jo aivan kuin itsenäinen ja vastuullinen aikuinen. Asuin kylläkin vielä kotona, mutta minulla oli jo omat kuvioni. Nautin siitä vapaudesta mitä täysi-ikäisyys ja palkkapussi toivat, mutta sain samaan aikaan pysyä suloisen huolettomana asuntolainoista, suhdanteista ja päivän politiikasta. Loppukokeet olivat kuitenkin stressin, hauskanpidon, väsymyksen, kestävyyden, kärsimyksen, hylkäämisen, onnen, katumuksen, energian, rakkauden, vihan, ärtymyksen ja kaiken sen hyväksymistä. Muistan tuon tunteiden kirjon vieläkin. Pelkkä ajatus vie minut takaisin tuohon kummalliseen elämän käänteeseen, jossa tavallaan menettää kaiken, mutta saa vastikkeeksi oman tulevaisuutensa.

Opin paljon tuosta ajasta. Ehkä osa opetuksista on jo unohtunut matkan varrella, mutta nyt kun työskentelen koulumaailmassa, uskon, että omakohtaiset muistot auttavat minua olemaan parempi työssäni nuorten aikuisten kanssa. On hyvä muistaa, miten suuressa paineessa opintojaan päättämässä ovat kokeidensa ja näyttöjensä äärellä. Tuolloin elämässäni olleet ihmiset auttoivat minut käyttämään painetta tullakseni vahvemmaksi. Tässä vaiheessa elämää voin myös todeta, että vaikka loppukokeet olivat kokemuksena minulle hyvin tärkeä opetus, loppukokeiden tulokset eivät määritelleet minua. Toivonkin todella, että jos joku opiskelija lukee tätä nyt, hän saa siitä lohtua.

Tieto, jonka hankit elämän varrella sekä itse kyky oppia ja hankkia tietoa analyyttisesti, asiayhteyksiä päätellen ovat tärkeä osa opintietä. Kalajoen lukiossa panostetaan näiden taitojen hankkimiseen ja tarjotaan sellaistakin osaamista, jota ei voida mitata kokeilla tai joista ei voi laatia yhtälöä. Meillä opitaan tiimityöskentelyä, harjaannutetaan empatiakykyä, laajennetaan ymmärrystä, ohjataan yhteistyöhön ja kannustetaan luovuuteen. Näitä kaikkia taitoja tarvitaan jokapäiväisessä elämässä. Tällaisten taitojen oppimiseen tarvitaan kuitenkin keinoja. Lukio keskittyy tarjoamaan mahdollisuuksia näiden taitojen parissa esimerkiksi erilaisten projektien, luovien tuotantojen, kansainvälisen yhteistyön, oppilaiden omiin ideoihin ja aloitteisiin luottaen.

Olen saanut olla mukana useissa työhaastatteluissa, ja vaikka ehdokkaiden arvosanat ovat tärkeitä – aika ja panostus opintoihin ovat merkkejä ehdokkaan osaamisesta – haastattelijana olen aina kiinnostunut myös siitä, millaisia muita asioita he ovat elämässään saavuttaneet, miten he suoriutuvat osana ryhmää, kuinka he ovat selvinneet ongelmatilanteista ja kuinka onnistuvat ratkomaan niitä. Arvosanat ovat vain osa kokonaiskuvaa, joten kannattaa muistaa tämä kokeiden äärellä. Epäonnistuminen kokeissa ei ole maailmanloppu, mutta toisaalta onnistuminen ei tuo automaattista menestystä kaikessa.

Persialainen suufilaisrunoilija kirjoitti kuninkaasta, joka pyysi viisaimpia miehiään antamaan hänelle lahjan, joka tekisi hänet onnelliseksi, kun hän on surullinen ja surulliseksi, kun hän on iloinen. Viisaat miehet miettivät tarkkaan, kuinka voisivat toiveen toteuttaa, ja päätyivät lopulta antamaan kuninkaalle kultasormuksen, johon oli kaiverrettu "This too shall pass", jonka voisi kääntää suomalaisten rakastaman laulun sanoin "väliaikaista kaikki on vaan".

Teidän, jotka olette nyt opinnoissanne tai elämässänne haastavien tilanteiden äärellä, toivoisin muistavan, että pian tämäkin on ohitse ja kohta edessänne on jo jokin muu tilaisuus, ja sen koittaessa olette tämän hetken vahvistamia. Jos elämässä ei ole haasteita, ei voi kehittyä!

William O'Gorman

#