sunnuntai 19.1.2020 | 09:51
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heidi Vierimaan kolumni: Ilmastoällötys

Kalajokiseutu
Ti 19.3.2019 klo 14:23 [päivitetty ti 14:23]

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Viimeaikainen ilmastovouhotus ja syyllistäminen saattavat toimia joihinkin inhoreaktiota tuottaen, minuun ainakin. Olen kyllästynyt kuin itse hiilidioksidin absorptiokaista tähän papatukseen kuinka tämän harvaanasutun maan autoilun ja ”väärän” ruuan, kuten lihan demonisointi pelastaisi koko muun maailman. Tai ainakin siltä tuo vouhotus ja kampanjointi tuntuu. Vai olenko lueskellut liikaa sinne päin toimitettuja, maailman sensaatiolehdistä kopioituja alarmiuutisia, joissa moninaiset, jopa triviaalitkin seikat liittyvät jotenkin ilmastonmuutokseen tai on sen syytä.

Ilmastoahdistukseen auttaa, kun lueskelee jotain muutakin kuin kohuotsikoita ja -uutisia, joiden mukaan aavikoitumisen, vedenpaisumuksen ja sään ääri-ilmiöiden olisi pitänyt jo haitata meitä järkyttävästi. Sitä rauhoittuu kummasti, kun lukee laadukkaampaa kamaa, olivat ne sitten tutkimuspapereita tai tiedeartikkeleita. Pohjoisnapa ei sulakaan kokonaan ja nappisilmäisten jäänallukoiden takia ei tarvitse itkeä, sillä niitä on paljon.

On mielenkiintoista millaisia reaktioita saa, jos kyseenalaistaa vouhottajan aatteet. Sitä on oitis tieteenvastainen ja piittaamaton, vaikka kiinnostukseni tieteeseen ja luonnonsuojeluun on nähdäkseni hyvällä mallilla. Kannattaa toisinaan kurkata kriittistäkin puolta, mitä puutteita IPCC:n kokoamisissa raporteissa on, onko kritiikki sen putkinäön suhteen aiheellista ja osuvaa.

Ilman ilmastovouhotustakin luonnon erilaisten elinympäristöjen säästäminen ja ihmisen oman elinpiirin ilmanlaadun parantaminen ovat tärkeitä asioita ja vaikutukset ovat konkreettisia ja nopeasti havaittavia. Vain hiilidioksidiin keskittymällä nuo asiat jäävät varjoon.

Oli miten oli, teknologia tuo yleensä hyviä asioita ja, jos puhtaudesta puhutaan, haluaisin vetyautot ja mielellään lentävät sellaiset. Kohta on 2020-luku, eikä ole lentäviä autoja!

#