Vakuudettomien lainojen korot: luottokorko aina alle 20%

Suomessa on noin 25 miljardin euron kulutusluottokanta, määrän kasvaessa tasaiseen tahtiin vuosi toisensa jälkeen. Vakuudettomissa lainoissa on nykyään melko matalat korot, mikä saa suomalaiset pumppaamaan tilille täytettä velkavivun avulla.

Nykyisen korkokaton johdosta viitekorko + lainan nimelliskorko saa olla enintään 20 %, mitä ei voida pitää korkeana. Nyt siis puhutaan vakuudettomasta lainasta.

Periaatteessa kuka tahansa Suomessa asuva vähintään 18-vuotias voi hakea lainaa. Pankki kuitenkin vaatii moitteetonta maksuhistoriaa, puhtaita luottotietoja sekä säännöllisiä tuloja. Pienen lainan voi saada tapauskohtaisesti melko kevyillä ehdoilla.

Vakuudeton laina vs. vakuudellinen laina

Vakuudeton laina tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että lainaan ei vaadita omistusasunnon kaltaista reaalivakuutta. Lainaan ei haluta edes henkilötakausta.

Mikäli laina on vakuudellinen, niin lainan saamisen perusedellytys on reaalivakuus, kuten asunto-osake tai kiinteistö. Jotkut pankit hyväksyvät myös pantatut rahastot, määräaikaiset käteistalletukset sekä henkilötakaukset.

Vakuudellinen laina on parempi matalamman koron takia. Ilman vakuuksia lainaa kuitenkin voi saada ne suomalaiset, jotka eivät omista asuntoa. Kaikki eivät myöskään halua laittaa asuntoaan pantiksi, etenkin jos asuntolaina on juuri maksettu pois.

Mihin vakuudetonta lainaa yleensä haetaan?

Suomen Pankin mukaan suurin osa kulutusluotoista on ajoneuvolainoja. Toisaalta moni autolaina on vakuudellinen, koska ajoneuvo tulee lainan vakuudeksi.

Tässä muita yleisiä käyttötarkoituksia vakuudettomille lainoille:

  • Vapaa-ajan asunto tai kesämökki
  • Pidempi lomareissu
  • Oman kodin remontoiminen
  • Yllättävät menot
  • Kodinkoneiden uusiminen

Sinänsä sillä ei ole mitään merkitystä, mihin lainarahat käyttää. Kunhan lainaa ei käytä laittomuuksiin, on asia lainanottajan päätös. Pankki kuitenkin tiedustelee lainarahojen käyttötarkoitusta pestäkseen omat kätensä.

Nopea lainahakemus netissä – ei sitoumuksia, ei ylimääräisiä kustannuksia

Teknologian kehittyminen on helpottanut monia asioita, kuten lainan hakemista. Nykyään vakuudetonta lainaa voi hakea nopeasti ja turvallisesti netistä. Hae lainaa suoraan jostain luottolaitoksesta tai käytä lainanvälittäjää.

Lainan hakeminen ei sido ottamaan lainaa. Vaikka saisit kymmenen lainatarjousta, voi ne kaikki hylätä. Pankki ei maksa lainaa ulos pelkän hakemuksen täyttämisen perusteella.

Mikäli lainan ottaa, niin se kannattaa maksaa mahdollisimman nopeasti pois. Näin korkokulut ovat mahdollisimman alhaiset. Sama pätee myös muihin kuluihin, kuten kuukausittaiseen lainanhoitomaksuun.