Mitä luottokortilla kannattaa maksaa ja miksi?

Luottokortin hankkimiseen ja käyttöön liittyy paljon negatiivisia kaikuja, eikä ihme –maksulykkäysten yhteydessä luoton korko voi olla hyvin korkea. Järkevä luottokortin käyttö ei kuitenkaan tarkoita velaksi elämistä, vaan parempaa ostoturvaa silloin, kun kaikki ei suju toivotusti. Lue alta, miksi ja milloin luottokortilla maksaminen voi olla kannattavaa ja millaisissa tilanteissa korttia ei kannata käyttää.

Parempi ostoturva ja kuluttajansuoja

Luottokortti tarjoaa lisäsuojaa ostotapahtumille, mikä on erityisen tärkeää verkko-ostoksissa. Jos verkosta tilattu tuote ei koskaan saavu perille tai se saapuu viallisena, voit kääntyä luotonantajan puoleen, jos et pääse asiassa sopuun myyjäliikkeen kanssa.

Ostoturva on täten parempi verrattuna siihen, että maksaisit hankinnan suoraan pankkitililtä. Luotonantajat voivat auttaa ratkaisemaan kiistoja ja palauttamaan rahasi, jos myyjä ei suostu yhteistyöhön.

Luottokorttien vertailu osoittaa, että moniin kortteihin voi kuulua myös erillisiä tuoteturvavakuutuksia, joiden ehtoja kannattaa verrata omaan kotivakuutukseen. Esimerkiksi omavastuuosuus voi kortista riippuen olla pienempi kotivakuutukseen verrattuna. Tuoteturvavakuutuksesta voi olla hyötyä, jos kortilla tehty ostos rikkoontuu esimerkiksi 90–360 päivän sisällä ostohetkestä.

Myös Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa verkkosivuillaan, että verkko-ostoissa kannattaa hyödyntää luottokorttia.

Luottokortista on hyötyä matkalla ja sinne lähdettäessä

Matkavaraukset ja lentoliput kannattaa lähtökohtaisesti maksaa luottokortilla. Jos matkanjärjestäjä tai lentoyhtiö menee konkurssiin ennen matkaa, luottokorttiyhtiö voi auttaa saamaan rahasi takaisin.

Lisäksi moniin luottokortteihin sisältyy matkavakuutus, joka on voimassa, jos tietty osuus matkan majoitus- ja kuljetuskustannuksista maksetaan kortilla. Matkavakuutus voi kattaa esimerkiksi matkan peruuntumisen, viivästymiset sekä sairaanhoitokulut ulkomailla. Oman luottokortin matkavakuutusehdot kannattaa tarkistaa huolellisesti ennen matkaa.

Luottokorttia saatetaan vaatia myös hotelliin kirjautumisen tai autovuokrauksen yhteydessä. Lompakosta löytyvä kakkoskortti tuo turvaa myös silloin, jos ensisijainen kortti ei syystä tai toisesta toimi matkan aikana.

Mitä muita etuja luottokorttiin voi kuulua?

Edellä mainittujen etujen lisäksi luottokortteihin sisältyy lähes aina koroton maksuaika, joka on yleensä pituudeltaan 30-45 päivää kortista ja ostoajankohdasta riippuen. Korkoa ei kerry lainkaan, kun koko käytetyn luoton maksaa pois korottoman maksuajan aikana.

Joistakin luottokorteista löytyy myös cashback-ominaisuus eli maksutapaetu, jolloin voit saada pienen osuuden kortilla tekemistäsi ostoista rahana takaisin.

Milloin luottokortin käyttäminen ei kannata?

Luottokorttien vuotuiset korot voivat olla 10-20 prosenttia, joten korttia ei kannata vinguttaa, jos korollista luottoa jää jatkuvasti avonaiseksi. Ylimääräiset kulut voivat nousta suureksi, jos luottokorttivelkaa on avoinna kuukaudesta toiseen. Jos isompi hankinta – esimerkiksi muutaman tuhannen euron remontti tai käytetty auto – on pakko maksaa pidemmällä aikavälillä, luottokortin korkoa kannattaa vertailla lainojen korkoihin.

Toiseksi rahan siirtäminen luoton puolelta pankkitilille on lähes aina maksullista. Vaikka luottokortti saattaa tarjota hetkellistä helpotusta käteisvarojen vähyyteen, se voi samalla lisätä taloudellista taakkaa pitkällä aikavälillä korkokulujen ja palvelumaksujen vuoksi. Myös laskujen maksaminen luottokortilla tietää usein ylimääräisiä kuluja, sillä monet luotonantajat perivät palvelumaksuja näistä tapahtumista.

Parhaiten luottokortti soveltuu rahankäyttäjälle, joka maksaa koko käytetyn luoton aina kokonaisuudessaan pois korottoman maksuajan puitteissa. Tällöin luottokortin eduista voi parhaassa tapauksessa hyötyä täysin ilman kuluja, jos korttiin ei sisälly kiinteää kuukausimaksua.

Luottokorttia ei kannata hankkia myöskään silloin, jos sen olemassaolo saa sortumaan turhiin heräteostoksiin. Parhaiten luottokortti soveltuu säntillisille rahankäyttäjille, jotka pystyvät käyttämään korttia fiksusti ja oikeissa paikoissa.

Lue lisää ja vertaile luottokortteja: Korkotutka.fi