Koulutus on pääasia!
Kuntavaalit ovat koulutusvaalit. Sosiaalipalvelut ovat siirtyneet hyvinvointialueiden vastuulle ja kuntien tärkeimmäksi tehtäväksi on jäänyt koulutuksen ja kasvatuksen järjestäminen. Koulutus muodostaa nyt kuntien toiminnasta noin 60 %. Kunnissa siis päätetään asioista, jotka vaikuttavat lastemme ja nuortemme ja sitä kautta koko maamme tulevaisuuteen ja elinvoimaan.
OAJ:n Kalajoen paikallisyhdistys arpoi yhden kuntavaaliehdokkaan jokaisesta puolueesta vastaamaan paikallisyhdistyksen kuntavaaliaiheisiin kysymyksiin.
OAJ Kalajoen paikallisyhdistys haluaa tällä lehtijutulla nostaa esiin ajatuksia ja näkemyksiä kuntavaaleihin liittyen. Samalla halusimme tuoda esille kaikkien paikallisten puolueiden sekä muutamien ehdokkaiden vastaukset niihin kysymyksiin, jotka me koemme nyt ajankohtaisiksi näissä kuntavaaleissa.
Lähetimme siis kysymykset seitsemälle ehdokkaalle. Vastaukset saimme kolmelta ehdokkaalta: Hannu Lahti (Vihreät), Matti Nikkola (Perussuomalaiset) ja Laura Sorvoja (Keskusta). Neljä muuta ehdokasta eivät vastanneet kysymyksiimme määräaikaan mennessä.
Tässä kysymykset, jotka esitimme ehdokkaille ja jotka yhdistyksemme kokee tällä hetkellä tärkeinä ja ajankohtaisina.
1. Kun pätevää henkilöstöä ei ole riittävästi saatavilla, joudutaan esimerkiksi tinkimään kelpoisuusvaatimuksista. Esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajista on Kalajoellakin ollut pulaa.
Miten mahdollisena tulevana kuntapäättäjänä huolehtisit siitä, että kaikkiin avoinna oleviin paikkoihin saataisiin pätevät opettajat?
2. Hallitus on päättänyt 100 miljoonan euron lisärahasta oppimisen tukeen. Tämän rahan pitäisi näkyä opetuksen arjessa esimerkiksi uusina pienryhminä, pienempinä ryhmäkokoina ja lisääntyneenä opettajien määränä.
Miten mahdollisena tulevana kuntapäättäjänä ajattelisit, että tämä valtiolta tuleva lisäraha tulisi käyttää laissa tarkoitetulla tavalla meillä Kalajoella?
3. Kalajoella toimii lukio, koulutuskeskus Jedu ja Kristillinen opisto.
a. Tiedätkö mahdollisena tulevana kuntapäättäjänä, että mitä etua toisen asteen opiskelijoista on meidän kaupungille?
b. Miten mahdollisena tulevana kuntapäättäjänä houkuttelisit lisää opiskelijoita Kalajoen lukioon?
4. OAJ Kalajoen paikallisyhdistyksen jäsenet ovat tuoneet pitkään esille huolta Kalajoen kaupungin päätöksenteon kulttuurista ja tiedonkulusta. Usein tuntuu, että suunnitelmia ja päätöksiä tehdään ilman opettajien tai muiden kentällä toimivien näkemyksiä.
Miten mahdollisena tulevana kuntapäättäjänä pyrkisit muuttamaan tätä tilannetta?
Matti Nikkola:
1.
Käytettävissä olevien taloudellisten resurssien priorisointi tärkeysjärjestyksen mukaiseen allokointiin ja verotulojen kasvattaminen dynaamisilla vaikuttimilla, jotta pystytään hyödyntämään taloudellisia insentiiveja huippu opettajien palkkaukseen.
2.
Osittain ensimmäisen kysymyksen vastaus viittaa jo tähän. Käsittäkseni julkisellasektorilla on menoleikkausten ja tehostamisten puitteissa henkilöstövähennykset edessä, ja silloin sieltä vapautuu koulutettua työvoimaa myös perusopetukseen.
3a.
Toisen asteen koulutuksesta valmistuvat tekevät varsinkin teknologis-innovatiivisilla aloilla käytännön suorittavia töitä ihmisten arjessa ja niiden merkitys tulevaisuudessa esimerkiksi tekoälyn korvatessa nousee osaamisellaan arvoon arvaamattomaan tulevaisuuden rakentajina.
3b.
Lukio-opiskelun valinta perustuu henkilökohtaiseen opiskelu uraan liittyen yliopistoon tai ammattikorkeakouluun, ja uutta tulevaisuutta luodaan teknologis-innovatiivisilla aloilla eli julkinenvalta joutuu tekemään priorisointia koulutus tarpeesta nykyisessä talous tilanteessa. Olen aika varma siitä.
4.
Lupaan pyrkiä parhaan kykyni mukaan käymään mahdollisimman vuorovaikutteista keskustelua opetuksesta vastaavien henkilöiden kanssa, jotta heidän äänensä tulisi kuulluksi päätöksenteossa oman alansa ammattilaisina määrittäessämme yhteisiä tavoitteita lastemme parempaan tulevaisuuteen.
Laura Sorvoja:
1. Opettajille tulee tarjota kilpailukykyinen palkka ja edut.Mahdollistetaan koulunkäynninohjaajille ja lastenhoitajille tai muille kasvatuksen ammattilaisille täydennyskoulutus tai oppisopimus, jotta he voivat pätevöityä opettajiksi. Konkreettisesti kaupunki voisi tukea pätevöitymistä mahdollistamalla avoimen yliopiston tai sosionomiväylän opintoja ja sitä kautta tutkintoon johtavia väyläopintoja. Kaupunki voisi budjetoida vuosittaisen rahamäärän opintoja varten, jolla voidaan tarjota tukea avoimen yliopiston ja sosionomiväylän opintomaksuihin. Olettaen kuitenkin, että opiskelija sitoutuu opintojen suorittamiseen. Mahdollistetaan myös jousto työajoissa, niin että työntekijät eivät kuormitu liikaa samaan aikaan opintoja ja töitä tehdessä.
Lisäksi tulisi varmistaa, että opettajilla on kohtuullinen työkuorma. Pidetään huolta, että varhaiskasvatuksen henkilöstömitoitus on kunnossa. Lisätään hallinnollisen työn tukea, jotta opettajat voivat keskittyä varhaiskasvatukseen eikä pelkästään paperitöihin. Tämä kaikki lisää työhyvinvointia ja sen myötä saisimme myös pidettyä pätevät työntekijät Kalajoella. Hyvinvoivat työntekijät toimivat myös itse hyvinä rekrytoijina.
2. Tällä rahalla tulisi palkata uusia opettajia ja lisätä samanaikaisopettajia sekä rahoittaa opettajien lisätunteja. Huolehditaan siitä, ettei pureta olemassa olevia erityisluokkia tai pienryhmiä, jos ne ovat oppilaan edun mukaisia. Lisäksi varmistetaan, että jokainen oppilas saa riittävästi tukea, vaikka se tarkoittaisi myös uusien opetusryhmien muodostamista viiden oppilaan rajan vuoksi.
3.a. Kaupungissa opiskelevat nuoret voivat jäädä paikkakunnalle töihin valmistuttuaan. Opiskelijat voivat myös jo opintojensa aikana työskennellä paikallisissa yrityksissä ja ammattiin opiskelevat voivat perustaa yrityksiä, mikä vahvistaa paikallista taloutta ja tukee elinkeinoelämää. Opiskelijat käyttävät paikallisia palveluita, mikä taas tuo verotuloja ja elinvoimaa kaupungille. Nuoret tuovat uutta energiaa ja ideoita kaupunkiin ja se voi edistää esimerkiksi ympäristö- ja teknologiahankkeita. Opiskelijat voivat osallistua kaupungin tapahtumien järjestämiseen ja näin tukea paikallista hyvinvointia.Hyvät opiskelumahdollisuudet voivat houkutella nuoria jäämään tai palaamaan kaupunkiin valmistuttuaan. Kaupunki, jossa on hyvä toisen asteen koulutustarjonta, on vetovoimaisempi myös yrityksille ja uusille asukkaille. Lisäksi kunnat saavat valtionosuuksia toisen asteen koulutuksesta.
b. Ensinnäkin kävisin vuoropuhelua nuorten kanssa, kysyisin heiltä itseltään, millä heitä voisi houkutella? Ylipäänsä tulisi järjestää säännöllisiä keskusteluja, joissa nuoret voivat tuoda esiin tarpeitaan ja ideoitaan päättäjille. Nuoret aktiivisesti mukaan uuden lukion suunnitteluun. Tarjotaan maksuttomat oppimateriaalit ja laitteet, kuten kannettavat tietokoneet. Tarjotaan maistuvaa ja laadukasta kotimaista ruokaa. Mahdollistetaan nopea ja matalan kynnyksen pääsy koulupsykologille ja kuraattorille. Panostetaan kurssitarjontaan, esimerkiksi mahdollisuus opiskella Jedun kautta matkailualaa. Se voisi edistää myös lukiolaisten kesätyömahdollisuuksia Kalajoella, jossa on tarjolla paljon kesätöitä nuorille juuri matkailualalla. Monet lähialueen kunnat tarjoavat opiskelijoille ajokortin, lähtisin selvittämään voisiko se olla mahdollista myös Kalajoella.
4. Mielestäni mitään päätöksiä ei tulisi tehdä ilman, että on kuultu niitä, joita päätökset koskevat. Mielestäni kuntapäättäjän tehtävä ei ole tietää kaikesta kaikkea, koska sellainen ei ole edes mahdollista, eikä kenenkään pitäisi myöskään kuvitella, että tietäisi kaikesta kaiken. Mielestäni kuntapäättäjien tulisi ehdottomasti harjoittaa vuoropuhelua päätöstä koskevien ihmisten kanssa. Oli päätöksenteon tai suunnitelmien aiheena mikä tahansa, minä en ainakaan voisi päätöksiä tehdä ilman, että olisin keskustellut kentällä toimivien henkilöiden kanssa. Olen tätäkin kyselyä varten keskustellut lähipiirissäni olevien opettajien ja varhaiskasvatuksen ammattilaisten kanssa. Tavoitteenani kuntapäättäjänä olisi luoda positiivinen ilmapiiri, jossa opettajat kokevat arvostusta ja voivat vaikuttaa kaupungin päätöksentekoon.
Hannu Lahti:
1. Olisi syytä noudattaa laadukasta henkilöstöpolitiikkaa, kuunnella ja osallistaa työntekijät heitä ja heidän työolosuhteitaan koskevissa asioissa. Olisi myös päästävä eroon käytännöstä, jossa opettajan sijaiset ovat kesäloman työttöminä, eivätkä he näin voi viettää heille kuuluvaa palkallista ja ansaittua kesälomaa. Myös varautumalla tuleviin tilanteisiin hyvissä ajoin esim. väestökasvuennusteen perusteella. Huolehtimalla siitä, että luokkakoot pysyvät kohtuullisina.
2. Pitämään ryhmäkoot kohtuullisina ja toimivina. Kysyisin asiasta opetuksen ammattilaisilta ja harkitsisin tämän tiedon varassa tarkoituksenmukaisimman käyttötavan oppimisen tuen lisärahoitukselle
3. a. Toisen asteen opiskelupaikat paikkakunnalla ensinnäkin mahdollistavat sen, että oman paikkakunnan ja lähiseudun nuorilla on mahdollisuus opiskella Kalajoella. Tämä on tärkeää nuorten kasvun ja hyvinvoinnin kannalta, ja helpottaa monien perheiden arjen elämää, ja asukkaiden hyvinvointihan on aina kunnan etu! Toiseksi, kunta saa jokaisesta toisen asteen opiskelijasta ns. valtionosuuden verran rahoitusta oppilaitosten tarjoaman opetuksen järjestämiseen, mikä on merkittävää toiminnan ylläpitämisen kannalta. Ja kolmanneksi, on Kalajoen elinkeinoelämän etu, että paikkakunnalla on nuoria ympäri vuoden ja osa Kalajoella kouluttautuneista myös todennäköisesti jää paikkakunnalle töihin ja asettuu asumaan pysyvästikin.
3 b. Laadukas opetus, monipuolinen ja hyvä kurssitarjonta sekä hyvä oppimisympäristö ovat lukion toiminnan kulmakiviä. Tarjoaisin mahdollisuuksien mukaan myös muuta kuin sähköistä oppimateriaalia, sillä osa opiskelijoista varmasti hyötyisi myös perinteisistä oppikirjoista. Sekä tarjoamalla riittävästi opiskelijakäyttöön tarkoitettuja asuntoja ja palveluita.
4. Kaikki päätökset pitää perustua faktatietoihin parlamentaarisesti valittujen elimien toimesta, avoimesti ja läpinäkyvästi, riippumatta siitä ketä ne koskevat. Asioita tuodaan päätettäväksi puutteellistesti valmisteltuina, selvittämättä asiaa heiltä, joiden ammattiosaamista ja työtä asia koskee. Vaikuttaisin siis parhaani mukaan siihen, että tiedonkulun ja kuulemisten järjestämisen toimintatapaa parannettaisiin perusteellisesti.
OAJ Kalajoen paikallisyhdistys
Jäsenmäärä 165
Kuuluu osaksi valtakunnallista (OAJ) ja alueellista järjestöä (OAJ Pohjois-Pohjanmaa)
Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja ja 9 jäsentä eri koulutusasteilta