Hyvin suunniteltu kodin remontti on taloudellinen
Kodin remontointi voi ensi alkuun vaikuttaa suurelta menoerältä, josta koituu tekijälleen vain kustannuksia.
Kodin remontointi voi ensi alkuun vaikuttaa suurelta menoerältä, josta koituu tekijälleen vain kustannuksia. Kodinomistaja kuitenkin hyötyy kotinsa remontista, kun sähkön hinta on tavallista korkeampia ja muutoksia hinnassa on usein vaikea ennakoida. Remontin teettäjän ei kuitenkaan tarvitse olla aiheen asiantuntija tehdäkseen kotinsa sähkönkulutuksesta ja lämmityksestä aiempaa taloudellisempaa. Jo muutamila hyvillä keinoilla voit vähentää esimerkiksi kodin lämmityksestä koituvia kustannuksia.
Kodin niin sanottu energiaremontti on lisäksi hyvä investointi tulevaisuutta varten varsinkin, jos olet aikeissa myydä asuntoasi tulevina vuosina. Kaikki kodin viihtyvyyttä ja jälleenmyyntiarvoa kasvattavat toimenpiteet hyödyttävät sekä tulevia ostajia sekä asunnon nykyisiä asukkaita.
Mikä on kodin energiaremontti?
Kodin energiaremontin avulla on mahdollista saada enemmän pienemmällä sähkönkulutuksella. Olipa kotonasi sähkö- tai kaukolämmitys, onnistunut ja hyvin suunniteltu remontti voi auttaa laskemaan sähkölaskua ja tekemään kodistasi viihtyisämmän. Kaiken lisäksi energiatehokas koti on ympäristön kannalta fiksu ja kestävä ratkaisu. Energiaremontti on moniosainen ratkaisu, jossa on otettava huomioon lämmityksen lisäksi muun muassa ilmastointi, lämmöneristys, valaistus sekä kodin eri sähkölaitteiden kunto ja energiankulutus.
Lämmöneristys
Ikkunoiden välistä käyvä viima tekee paitsi kodissasi oleskelusta vähemmän miellyttävää ja heikentää vihtyvyyttä, sen seurauksena pääsee karkuun lämpöä. Tämä puolestaan kasvattaa kustannuksia erityisesti sähkölämmitteisessä kodissa. Asunnon lämmitys on suurin yksittäinen tekijä energiatehokkuuden parantamisessa, joten ei kannata jättää oikeanlaista eristystä liian vähälle huomiolle. Lämpimässä ja tehokkaasti lämpöä pitävässä kodissa viihtyvät asukkaat, minkä lisäksi myös ympäristö kiittää. Yksi keino parantaa eristystä on korvaamalla vanhat yksi- tai kaksikerroksiset ikkunat ja asentaa tilalle kolmikerroksiset energiaikkunat. Huolehdi myös ikkunoiden tiivisteistä, jotta lämpöä ei pääse karkaamaan ikkunoiden väleistä.
Valaistus
Myös valaistuksen avulla voi tehdä paljon energiatehokkuuden parantamiseksi ja sähkönkulutuksen hillitsemiseksi. Hyvä paikka aloittaa on vaihtamalla kaikki vanhanaikaiset hehkulamput LED-valaisimiksi, jotka kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä ja kestävät käytössä pitkään. Koska LED-valot eivät lämpene yhtä paljon kuin vanhemmat energiasyöpöt valaisimet, eivät ne myöskään kuluta yhtä paljon sähköä. Valitse kotisi ilmeeseen valaisimet, joissa on sopiva värilämpötila tehdäksesi valaistuksesta myös asukkaille miellyttävän.
Älyratkaisut
Niin sanotut smart home- eli älykodin ratkaisut voivat auttaa myös energiakulujen hillitsemisessä. Älykkäät sähkölaitteet, kuten ajastimet ja termostaatit, voivat olla etäohjattavia, vaikkapa puhelimellasi. Voit lisäksi hankkia kotiisi älykkäät ratkaisut, joiden avulla sähköä kuluttavien kodinkoneiden käyttö on mahdollista optimoida ja ajoittaa oikein. Jos kotisi sähkösipimuksen hinnoittelu perustuu pörssisähköön, voit optimoida sähkönkulutusta kaikkein edullisimmille tunneille ja ottaa täyden hyödyn ajasta, jolloin sähkön hinta on halvimmillaan. Tämä voi vaatia vaivaa ja perehtymistä, mutta on sen arvoista säästöjen kasvaessa ajan mittaan.
Aurinkopaneelit
Mitä jos voisit tuottaa sähkösi itse? Esimerkiksi talon katolle asennettavat aurinkopaneelit ovat tähän erinomainen keino omakotitalossa asuvien lisäksi myös kesämökin omistajille energiakustannusten pienentämiseen. Aurinkopaneelien hankkimista suunniteltaessa kannattaa kuitenkin muistaa yksi tekijä, johon edes kekseliäin kodinomistaja ei voi vaikuttaa, nimittäin sijaintimme vähävaloisessa Pohjolassa. Varsinkin talvella päivän ollessa lyhyimmillään, aurinkopaneeleista ei ole yhtä paljoa iloa kuin keskellä kesää, jolloin paneeleiden tuottamasta sähköstä jää helposti sähkö yli jopa myytäväksi. Voit kuitenkin optimoidan paneelien käyttöä sijoittamalla ja suuntaamalla ne tehokkaimmalla mahdollisella tavalla.
Sähkölaitteet
Jokaisessa kodissa on useita runsaasti sähköä kuluttavia kodinkoneita, kuten jääkaappi, pakastin, astian- ja pyykinpesukone, uuni, imuri ja monia muita. Tämän lisäksi käytössä on todennäköisesti televisio tai tietokone, jotka osaltaan kuluttavat sähköä niiden käyttötavasta riippuen. Energiaremontin yhteydessä on hyvä arvioida vanhojen kodinkoneiden energiatehokkuutta ja tarvittaessa päivittää laitteet uusiin. Taloudellisten ja aiempaa vähemmän sähköä kuluttavien kodinkoneiden valinnassa kuluttajaa auttavat energiamerkinnät. Merkinnän värikoodi ja kirjainluokitus tekevät energiatehokkaiden laitteiden valinnasta ja vertailusta helppoa.
Miten rahoittaa energiaremontti
Vaikka onnistunut kodin remontti voi tuoda suuriakin säästöjä pidemmän ajan kuluessa, on se merkittävä kertainvestointi. Tällöin remontin rahoituksen on oltava kunnossa. Laina luotettavalta rahoittajalta auttaa sinua toteuttamaan kotisi energiatehokkuutta ja jälleenmyyntiarvoa parantavan remontin.
Hae lainaa Santanderilta netissä. Verkkosivujen lainalaskuri auttaa sinua hahmottamaan lainan kustannuksia ja mitoittamaan lainan sekä takaisinmaksuajan omaan budjettiisi. Santander on vastuullinen ja luotettava arkesi rahoittaja, jolta voit hakea lainaa moneen tarpeeseen ilman vakuuksia tai takaajia. Lainan takaisinmaksu on joustavaa lyhennysvapaiden kuukausien ja kätevän verkkopalvelun ansiosta.