torstai 9.2.2023 | 08:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Kukin muistelkoon vainajia tavallaan

Ke 2.11.2022 klo 16:00

Loka-marraskuun vaihteessa monessa maassa muistellaan kuolleita. Irlannissa vietetään samhainia, joka on yli 2000 vuotta vanha perinne. Silloin kuolleet liikkuvat elävien keskuudessa. Meksikossa perinne on vieläkin pidempi, sillä dia de muertosia on vietetty ensimmäisen kerran yli 3000 vuotta sitten. Marraskuun alkuun sijoittuva juhla on nykyään riehakas karnevaali, jossa tarjotaan ruokaa ja herkkuja vainajien kunniaksi.

Syksyisessä Suomessa vietettiin ennen kekriä, joka oli perinteinen sadonkorjuujuhla. Esi-isät haluttiin pitää tyytyväisenä. Niinpä heille katettiin kekrinä ruoka pöytään ja lämmitettiin sauna.

Nykyään kuolleiden muistelu keskittyy Suomessa kahden päivän ympärille, pyhäinpäivän ja halloweenin. Pyhäinpäivä on kristillinen pyhäpäivä, jota vietetään yleensä hiljaa ja hartaasti. Haudoille viedään kukkia ja kynttilöitä, ja vainajia muistellaan kaikessa rauhassa.

Yhdysvalloista rantautunut halloween on puolestaan kuin pyhäinpäivän vastakohta: rauha ja hiljaisuus vaihtuvat juhliin ja naamiaisiin. Halloweenina yhden kynttilän sytyttäminen ei riitä, vaan kodit koristellaan kymmenillä kurpitsoilla, lyhdyillä ja luurangoilla.

Suomessa pyhäinpäivä ja halloween osuvat joskus samalle päivälle tai viikonlopulle, vähän vuodesta ja ajatustavasta riippuen. Silloin on tärkeää antaa pyhäinpäivän rauha niille, jotka sitä toivovat, ja hyväksyä myös se, että toiset vaihtavat hautausmaavierailun mieluusti kurpitsajuhlaan.

Esi-isät haluttiin pitää tyytyväisenä.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.