lauantai 22.1.2022 | 05:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Pääkirjoitus

Järki käteen jäällä liikuttaessa: "On hirveää harmitella myöhemmin hyisessä avannossa"

Ke 12.1.2022 klo 16:00

Olen aina inhonnut jäällä liikkumista. Vaikka matka olisi lyhyt ja teräsjää riittävän paksua kantamaan vaikka auton, mieleeni nousevat silti kauhukuvat murtuvasta jäästä, hyisestä vedestä ja kamalasta kuolemasta.

Kun jää hajoaa alta, uimataidosta ei ole juurikaan hyötyä. Ja riittäisivätkö voimani muka saamaan minut takaisin liukkaalle jäälle? Enpä usko.

Siksi katson kauhuissani pilkkijöitä, jotka suuntaavat parhaille kala-apajille avoveden velloessa vieressä. Ja pelkään, että kaikki ulkoilijat eivät muista varoa virtapaikkoja, kaislikoita tai viemäreiden laskualueita, joissa jää voi olla petollisen heikkoa.

Merijään paksuuden voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen sivuilta ja järvien jään paksuuden vesi.fi-sivustolta. Sekään ei kuitenkaan riitä. Ei ole varmaa tapaa sanoa, missä jää kantaa ja missä ei. Eikä jään paksuuskaan takaa turvallisuutta, sillä jäänlaatu voi vaihdella teräsjäästä heikompaan kohvajäähän ja hauraaseen kevätjäähän.

On muistettava, että lumi toimii nyt eristeenä ja peittää vaaranpaikat. Jokaisen jäällä liikkuvan on tunnettava alue ja tiedettävä tarkalleen mitä on tekemässä. Riskejä ei kannata ottaa, sillä sellaiset valinnat voivat jäädä viimeisiksi.

Ja ottakaa mukaan ainakin ne jäänaskalit. Lähtiessä ne voivat tuntua täysin turhilta, mutta niiden puuttumista on hirveää harmitella myöhemmin hyisessä avannossa.

Lue lisää aiheesta tästä jutusta: "Välillä jäät lähteneet aamupäivällä ja tulleet illalla takaisin" –Tuulet muuttavat äkisti jäätilannetta merellä, merivartiostollakin haasteita pelastustehtäviä ajatellen

Ei ole varmaa tapaa sanoa, missä jää kantaa ja missä ei.

#

Kommentoi 0 Kommenttia

Kommentointi on vain tilaajille.

Juttua ei ole vielä kommentoitu.