perjantai 16.4.2021 | 11:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajokiseudun aprillipila: Kaikki Hiekkasärkkien parkkipaikat maksullisiksi – Kalajoelle palkataan 20 parkkipirkkoa, paikalliset voivat ostaa koko vuoden kestäviä ikiparkkilappuja

KS
To 1.4.2021 klo 06:00 | päivitetty ke 08:36

Kaikki Hiekkasärkkien parkkipaikat muuttuvat maksullisiksi vaiheittain huhtikuun alusta lähtien. Parkkipaikoista tulee uudenlaisia älyparkkeja, joita hallinnoi juuri perustettu Parking Hiekkasärkät Oy.

– Parkkipaikat muokataan uudenlaisiksi älyparkkipaikoiksi. Kun joku ajaa parkkiin, meille tulee ohjauskeskukseen heti tieto tästä. Lisäksi seuraamme parkkimaksuautomaatteja kameroiden avulla, Parking Hiekkasärkät Oy:n toimitusjohtaja Riku Kanatuinen kertoo.

Hänen mukaansa syy parkkimaksujen perimiseen on luontomatkailun räjähdysmäinen kasvu.

– Kun ihmiset tulevat tänne ilmaiseksi nauttimaan meidän upeista luontoreiteistä ja ainutlaatuisesta merenrannasta, niin pitäähän sitä joku korvaus saada.

Yritykseen palkataan peräti 20 parkkipirkkoa.

– Haluamme varmistaa, että parkkimaksut tulevat maksetuiksi. Uskon, että modernin tekniikkamme ja suuren henkilöstömäärän avulla saamme niin paikalliset kuin turistit oppimaan uuden käytännön nopeasti. Sakoilta ei varmasti pääse välttymään, jos parkkimaksu jää maksamatta, Kanatuinen vakuuttaa.

Tunnin parkkiaika tulee maksamaan kaksi euroa. Kesäksi taksa tuplataan eli nostetaan neljään euroon. Pitempien parkkiaikojen hinnat määräytyvät vuorokausimäärän mukaan, yksi vuorokausi maksaa 36 euroa, viikko 420 euroa.

– Paikallisten on mahdollisuus ostaa vähän kuin kausilippuja, koko vuoden kestäviä ikiparkkilappuja. Ikiparkkilappu maksaa ensimmäisellä kerralla 1100 euroa ja lisävuosien lataaminen 900 euroa vuodelta. Toki on mahdollista, että tämän hintaa joudutaan tulevaisuudessa nostamaan, samoin kuin muita hintoja.

Jos joku alkaa keräillä parkkimaksuja systemaattisesti, hän joutuu pulittamaan jatkossa jokaisesta pysäköinnistään vielä isomman summan.

– Kolme parkkisakkoa vuodessa johtaa niin sanottuun höpönassulisään. Korotamme tällaisten henkilöiden kohdalla parkkimaksuja 30 prosentilla, Kanatuinen kertoo.

Suunnitelmissa on, että maksulliset parkkipaikat tulevat vaiheittain koko Kalajoelle.

– Ajatuksissa on, että laajentaisimme ensi vuonna Kalajoen keskustaan, vuonna 2023 Himangalle ja vuonna 2024 Rautioon, Kanatuinen toteaa.

– Mitä vireämpi kylä, sen kovemmat maksut, hän jatkaa.

Kanatuinen näkee potentiaalia laajentaa toimintaa tulevaisuudessa myös pyöriin.

– Ainakin läskipyöriin ja sähköpyöriin. Sähköpyöräthän ovat kuin pieniä autoja. En näe, miksi sähköpyöräilijät voisivat parkkeerata pyöränsä ilmaiseksi minne huvittaa, jos sähköautoilijatkaan eivät saa.

Parkkipaikkojen muokkaustyöt ja parkkimittareiden asennukset on jo aloitettu Hiekkasärkkien ytimeen. Rakennustyöt jatkuvat tänään 1. huhtikuuta.

Päivitetty 7.4.2021. Kyseessä on Kalajokiseudun vuoden 2021 aprillipila.

#