keskiviikko 24.2.2021 | 21:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Metsänhoitopalvelujen kasvu näkyi Pyhä- ja Kalajokilaakson kattavan metsänhoitoyhdistyksen tuloksessa

Anne Mattila
To 18.2.2021 klo 11:48 | päivitetty to 11:48

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Metsänhoitoyhdistys Pyhä-Kala ry:n talous vahvistui menneen toimintavuoden aikana. Kokonaisliikevaihto kasvoi 10,17 miljoonaan euroon, missä kahdeksan prosentin kasvu.

Liikevaihdon kasvu on viime vuosina perustunut lähes pelkästään korjuupalvelutoiminnan kasvuun, mutta vuonna 2020 myös perinteisten metsänhoitopalvelujen liikevaihto kääntyi kasvuun. Liikevaihto kasvoi muun muassa palvelutoiminnan, metsänhoitopalvelujen ja energiapuunvälityksen kasvun myötä.

– Merkittävää kasvua oli etenkin metsätilojen kiinteistönvälityksessä ja metsätilojen muihin omistajanvaihdoksiin liittyvissä palveluissa, johtaja Maunu Kilpivaara kertoo.

Tilinpäätös oli verojen jälkeen reilut 250 000 euroa ylijäämäinen, mikä on 2,5 prosenttia kokonaisliikevaihdosta.

Omavaraisuusaste laski edellisvuodesta kolme prosenttia. Se on nyt 72,4 prosenttia. Pitkäaikaisen velan määrä aleni edellisvuodesta. Pitkäaikaista velkaa Oulaisten toimiston rakentamisesta on jäljellä 37 790 euroa, joka lyhenee 30 000 eurolla vuodessa. Maksuvalmius säilyi hyvänä koko vuoden.

Metsänhoitoyhdistyksellä on noin 7 450 jäsentä, jotka maksoivat jäsenmaksuja 581 447 euroa.

Sijoitustoiminnan tuotot olivat reilut 33 600 euroa. Vuoden 2020 liikevoitto eli tulos ennen sijoitus- ja rahoitustoimintaa sekä veroja oli 283 000 euroa, kun liikevoitto edellisvuonna oli 115 000 euroa. Oman pääoman tuotto oli 6,7 prosenttia ja oman pääoman määrä ylitti neljä miljoonaa euroa.

Liiketoiminnan puolella mittarina oleva liikevaihto on kasvussa. Kiinteät kulut kasvoivat myös, mutta vähemmän kuin liikevaihto ja myyntikate.

– Toiminnan kannattavuus on hyvä, mutta siihen tulee kiinnittää edelleen huomiota. Etenkin kustannusten hallintaan, Maunu Kilpivaara sanoo.

Tehokkuutta on haettu organisaatiomuutoksella, myyntityön kehittämisellä ja aikaisempaa tarkemmalla talouden seurannalla. Tähän liittyvät toimihenkilöiden työajan tehokas käyttö ja suuntaaminen tulokselliseen tekemiseen.

Hyvin sujuneen vuoden loppupuolella metsänhoitoyhdistyksen hallitus päätti lisähenkilön rekrytoinnista Nivalan toimistolle.

– Parannamme palveluja metsänomistajille lisäämällä yhden metsäasiantuntijan asiakaspalvelutyöhön. Haluamme myös omalta osaltamme vastata metsäteollisuuden puunkäytön lisäykseen esimerkiksi Kemin tehdashankkeen jälkeen, Kilpivaara kertoo.

MHYPyhä-Kalan palveluksessa on kaikkiaan 42 toimihenkilöä yhdellätoista toimistolla Pyhä- ja Kalajokilaaksoissa.

– Vuodesta 2021 näyttää muodostuvan metsäsektorille taloudellisesti kohtuullinen huolimatta koronapandemiasta. Tämän kaiken keskellä on syytä muistaa, etteivät metsät ole menneet kiinni. Sahat ja tehtaat tarvitsevat puuta ja etenkin pehmopaperikoneiden olisi nyt syytä pysyä käynnissä, Kilpivaara toteaa.

#