keskiviikko 24.2.2021 | 21:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kalajokiseudun pääkirjoitus: Totta vai tarua? – "Journalistin ohjeiden mukaan tehdyt jutut eivät ohjaile tai valitse puolta, vaan ne antavat lukijan muodostaan asian tiimoilta oman mielipiteensä"

Hanna Parhaniemi
Ke 27.1.2021 klo 13:12 | päivitetty ke 13:41

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ensi viikolla vietetään Uutisten viikkoa. Sen kunniaksi tämän lehden välistä löytyy lasten ikioma sanomalehti, Lasten Kalajokiseutu.

Erityisesti tällaisena aikana on hyvä muistuttaa luotettavasta journalismista. Ne mediat, jotka ovat Julkisen sanan neuvoston jäseniä, ovat sitoutuneet noudattamaan Journalistin ohjeita. Journalistin ohjeiden mukaan tehdyt jutut eivät ohjaile tai valitse puolta, vaan ne antavat lukijan muodostaa asian tiimoilta oman mielipiteensä. Valeuutiset sen sijaan nimenomaan pyrkivät viemään lukijaa toivomaansa suuntaan lietsomalla ja nostamalla esiin puolueellisesti valitut asiat.

Valeuutisiin liittyy usein myös vahva sensuroimattomuus. Se ei tue kuitenkaan sananvapautta toisin kuin saatetaan kuvitella. Sananvapaus ei tarkoita sitä, että sen suojassa voi puhua tai kirjoittaa mistä vain ja miten vain. Sananvapauteen kuuluu nimittäin myös vastuu. Jokaisen kunnia ja yksityiselämä on turvattu perustuslaissa ja Journalistin ohjeet menevät tässä vielä pidemmälle.

Jos esimerkiksi lähetät Kalajokiseudun tekstaripalstalle viestin, jossa esität kritiikkiä, sitä ei välttämättä julkaista, vaikka se olisi kuinka sinun mielipiteesi. Nimettömällä palstalla tunnistettavalle kohteelle esitetty negatiivinen palaute on antajansa mielestä totuus. Se kannattaa esittää suoraan asianosaiselle, eikä huudella lehden kautta. Kiitokset, nokkeluudet ja yleisemmät kritiikit sen sijaan saavat tekstaripalstalla palstatilaa.

Sananvapaus ei tarkoita sitä, että sen suojassa voi puhua tai kirjoittaa mistä vain ja miten vain.

#