tiistai 2.3.2021 | 09:11
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Sinikka Ojala ompelee rinnanlämmittimiä pappilan kellarissa – 25 vuotta sitten tehty keksintö auttaa yhä imettäviä äitejä

Termo-Mamma syntyi pahan rintatulehduksen seurauksena

Sari Passoja-Verronen
Ti 26.1.2021 klo 08:45 | päivitetty ti 08:52

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kun Sinikka Ojala 25 vuotta sitten odotti toista lastaan, hän päätti ettei sairastu enää rintatulehdukseen, kuten ensimmäisen lapsen kohdalla oli käynyt. Niinpä hän ompeli itselleen rinnanlämmittimen.

– Ajattelin, että sitten vauvalle riittää maitoakin paremmin. Ensimmäistä lastani en pystynyt imettämään kovin kauaa juuri pahan rintatulehduksen takia, hän kertoo.

Kuinka ollakaan Sinikan äiti-ystävät ihastuivat lämmittimeen ja pyysivät tekemään heillekin samanlaiset. Sanni-vauvan kummitäti, joka sattui olemaan Kajaanin kätilöyhdistyksen puheenjohtaja, kehotti Sinikkaa tekemään niitä ihan myyntiin asti.

– No, minähän rupesin sitten tekemään niitä enemmän.

Jo alkuvaiheessa kävi ilmi, ettei vastaavaa tuotetta ole ennestään olemassa Suomessa. Silloisen elinkeinoasiamiehen neuvojen mukaan Sinikka haki lämmittimelle hyödyllisyysmallisuojan ja tavaramerkin.

Sinikka ompelee rinnanlämmittimet itse kotinsa vanhan pappilan kellarissa. Tilauksia tulee noin yksi per päivä, mutta hän valmistaa ne kerralla sarjatyönä viikonloppuisin.

– Aikoinaan ompelin Termo-Mammoja yhdessä Sannin kanssa ja nyt hänen tytär ja muutkin lapsenlapset ovat mumman apuna ompeluhommissa.

Lämmitin suojaaimettävän äidin rintoja kylmältä ja viimalta ilman asusteitakin. Lämpösuojauksen lisäksi sen tehtävänä on tukea imettävän äidin arkoja rintoja ulkoiltaessa. Synnytyksen jälkeen rintojen riittävällä lämmöllä on suuri merkitys maidon herumisen lisääntymiseen.

– Myös rintatulehdukseen sairastuneen äidin rintoja tulisi tukea ja pitää ne lämpiminä, Sinikka muistuttaa.

Lämmitin suojaa imettävän äidin rintoja kylmältä ja viimalta.
Sinikka Ojala

Lämmitin on tehty puuvillaelastaanista ja sen sisällä on joustavaa lämpövanua. Ympärysmittaa voi säätää edessä ja takana olevilla tarranauhoilla.

– Sitä voi käyttää joko suoraan rintaliivien päällä tai laittaa se vaatteiden päälle ulkoillessa, Sinikka kertoo.

Imettävien äitien ohella myös hiihtäjät ovat löytäneet rinnanlämmittimen. Se sopii hyvin lajiin, sillä se lämmittää vain etupuolelta. Myös sektiohaavojen tueksi se sopii hyvin.

Myynnissä lämmitin on vain Suomessa. Sinikka myy niitä verkkokaupassaan ja lisäksi hänellä on kaksi jälleenmyyjää, joista toinen on sekin verkkokauppa ja toinen sijaitsee Helsingissä.

– Tuote on elänyt omaa elämäänsä sen keksimisestä lähtien ilman sen kummempaa markkinoimista. Se on mahdollistanut myös kaksi tärkeää harrastusta: ompelemisen sekä valokuvaamisen, Sinikka toteaa.

Alkuaikoina hän sanoo mainostaneensa niitä synnytyssairaaloissa, mutta nyt sekin on jäänyt.

– Kalajokiset ovat käyneet hakemassa tilaamansa lämmittimet minulta suoraan kotoa ja monesti olen käynyt tiputtamassa sen suoraan postilaatikkoon. Lämmitin kun mahtuu näppärästi kirjekuoreen.

Nimen Termo-Mamma on keksinyt Sinikan hyvän ystävän isä, kajaanilainen Seppo Mattila. Hän on keksinyt myös joulun alta tutun klassisen mainoksen Tule joulu kultainen. Nimi kertoo tuotteesta kaiken myös kansainvälisesti: termo viittaa lämpöön ja mamma äitiin.

Sinikan yrityksen nimeen, Onni ja Ilona, liittyy siihenkin kiva tarina. Hän sanoo keksineensä tuon toiminimen jo vaatetusteknikoksi opiskellessaan, kun heidän piti perustaa kuvitteellinen yritys.

– Ilona-tyttö minulla on tullut tehtyä, mutta Onni vielä puuttuu, Sinikka naurahtaa.

#