tiistai 2.3.2021 | 09:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Ei illuusiota, vaan vaikuttavaa näkyvyyttä – Kalajokilaakson Nuorkauppakamarin tuore puheenjohtaja Maria Muuraiskangas haluaa toiminnan törinää Kalajoellekin

Terttu-Liisa Kotka
Ma 25.1.2021 klo 11:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vuonna 1969 perustetun Kalajokilaakson Nuorkauppakamarin toiminta on viime vuodet ollut pitkälti keskittyneenä Ylivieskan seudulle. Vaikka jokilaakson toiminta-alue kattaa Ylivieskan lisäksi Sievin, Alavieskan, Nivalan, Haapajärven, Oulaisen ja Kalajoen kunnat ja kaupungit, on jäsenistö koostunut yksinomaan Ylivieskan ja Sievin aktiiveista. Keväällä 2019 tilanne muuttui, kun toimintaan tuli mukaan Maria Muuraiskangas. Himankalainen perunanviljelijä ja taikuri osoitti nopeasti aktiivisuutensa, sillä hänet valittiin Kalajokilaakson Nuorkauppakamarin jäseneksi ja sihteeriksi toimintavuodeksi 2020. Tämän vuoden alussa Muuraiskangas aloitti puheenjohtajana.

– Nuorkauppakamari on nuorten aikuisten järjestö, missä jäsenyys päättyy tai päätetään 40-vuotiaana. Ja koska harmikseni löysin mukaan niin myöhään, että minulla on vain muutama vuosi aikaa vaikuttaa tässä yhteisössä, halusin saada toiminnasta irti mahdollisimman paljon. Tämän vuoksi halusin kokea myös puheenjohtajuuden, 38-vuotias Muuraiskangas taustoittaa.

Nuorkauppakamarin ja sen toiminta-aatteen hän löysi sattumalta keväällä 2019 ollessaan liikenteessä Hiekkasärkillä, missä Kalajokilaakson Nuorkauppakamari yhdessä Kokkolan Nuorkauppakamarin kanssa järjesti kansallisen vuosikokouksen #NoFilterin.

– Tapahtumassa oli mukana yli 600 nuorkauppakamarilaista ympäri Suomen ja tutustuessani näihin ihmisiin huomasin heti, että olimme monella tavalla samanhenkisiä toimijoita.

Muuraiskangas teki hakemuksen koejäseneksi, ja pääsi järjestön verkkosivuilla tutustumaan nopeasti nuorkauppakamarin toimintaan ja vaikutusmahdollisuuksiin.

– Syksyllä 2019 pääsin koejäsenenä järjestämään Kalajokilaakson Nuorkauppakamarin 50-vuotisjuhlia ja tekemään asian tiimoilta videota, johon yhdessä Riitta Saarelaisen kanssa haastattelimme vanhempia ainaisjäseniä eli senaattoreita. Haastatteluissa nousi esiin tieto, että Kalajoella oli ennen vanhaan toimittu hyvinkin aktiivisesti. Oli järjestetty monenlaisia tapahtumia ja muun muassa pantu alulle Kalajoen Venetsialaiset Hiekkasärkillä.

Samanlaista toiminnan törinää Muuraiskangas toivoo näkevänsä kotikaupungissa myös tänä päivänä. Hän onkin ottanut puheenjohtajuusvuotensa teemaksi ”Jäsenten vuoden”.

– Tavoitteena on saada jäsenistö löytämään uudelleen aktiivinen roolinsa myös Kalajoella. Paikallisen näkyvyyden lisääntymisen rinnalla pyrkimyksenä on saada mukaan uusia koejäseniä, hän suunnittelee.

Parhaillaan Muuraiskangas on mukana Kalajokilaakson Nuorkauppakamarin ja Centrian yhteisessä hankkeessa, jossa tullaan toteuttamaan kaupunkilautapeli Ylivieskasta.

– Kyseessä on hyvän mielen projekti, jossa nostetaan esiin Ylivieskaa, sen paikallisuutta ja yrityselämää. Peliä pelataan korteilla, joita yritysten on mahdollista ostaa. Kortteihin tulee lyhyt kuvaus yrityksestä logoineen.

Muuraiskangas toivoo näkevänsä kumppanuuden, yhteistyön ja toimivien projektin aktivoituvan myös Kalajokilaakson Nuorkauppakamarin, Kalajoen kaupungin sekä kalajokisten yritysten välillä jo puheenjohtajuutensa aikana.

Nuorkauppakamari sopii kaikille, jotka haluavat kehittää itseään. Jäsenille tarjotaan aktiivisesti muun muassa puhekoulutusta ja väittelytaitojen kehittämistä, markkinointi-, myynti- ja etikettikoulutusta. Opetetaan johtamistaitoja, esiintymisvarmuutta, sosiaalisia taitoja, työelämään verkostoitumista. Muuraiskankaan mukaan tarjolla on kaikkea maan ja taivaan väliltä.

– Itse olen löytänyt työelämän verkostojen kautta uutta perspektiiviä niin perunayrittäjyyteen kuin taikuuden tekemiseenkin. Olen saanut uusia ystäviä, tavannut kestävään kehitykseen panostavia ihmisiä ja saanut itsevarmuutta esiintymistaitojen parantuessa.

Korona on hidastanut jonkin verran Muuraiskankaan uraa nuorkauppakamarissa. Kevään vuosikokousta kohti mentäessä hän odottaa innolla paluuta konkreettiseen toimintaan sekä aitoja tapaamisia kamarilaisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Korona tyhjensi keikkakalenterin myös taikuuden osalta, mutta antoi mahdollisuuden kehitellä uusia juttuja. Uutta, isompaa illuusiota onkin tulossa, kunhan Veskun kanssa pääsemme irti, vuodesta 2014 taikashowta vetänyt Muuraiskangas vinkkaa.

Maria Anneli Muuraiskangas (o.s. Ranta-Tilus)

Syntynyt 23.10.1982 Himangalla.

Koulutukseltaan yhteisöpedagogi, valmistunut Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulusta Ylivieskan yksiköstä.

Ammatiltaan maatalousyrittäjä, sivutoiminen taikuri.

Harrastuksena nuorkauppakamari, liikunta, luonto ja samojedinkoirat.

Perheessä puoliso Harri, lapset Saana, Tuuli, Nikolas ja Usva sekä samojedit Aava ja Viima.

Mottona: Usko oikeasti unelmiisi, silloin niillä on taipumus toteutua.

Nuorkauppakamari

Nuorten aikuisten kansainvälinen kouluttautumisjärjestö, joka pyrkii vaikuttamaan yhteiskuntaan kehittämällä jäsentensä johtamistaitoa, sosiaalista vastuuta, yrittäjyyttä ja kansainvälisyyttä.

Toiminnan kansallisena kattojärjestönä toimii vuonna 1957 perustettu Suomen Nuorkauppakamarit ry. Jäseniä ovat paikallisyhdistykset, joita on yhteensä 71.

Nuorkauppakamarin jäseneksi voivat hakea kaikki alle 40-vuotiaat.

Kamareissa on tarjolla kamariurasta kiinnostuneille erilaisia virkoja paikallisella, alueellisella, valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Kaikkia virkoja voi hoitaa ainoastaan kerran, ja virkakausi kussakin virassa kestää yhden vuoden.

Nuorkauppakamarin näkyvimpiä yhteiskunnallisia aikaan saannoksia ovat olleet nykyisen työelämään tutustumisen (TET) käynnistäminen sekä vaalien yhteydessä järjestettävät lasten vaalit.

Paikallisella tasolla järjestö on ollut mukana organisoimassa vuosittaista Joulupuu-keräystä, jonka kautta kerätään joululahjoja vähävaraisten perheiden lapsille.

#