keskiviikko 27.1.2021 | 16:17
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoen murhaa käsitellään keskiviikkona hovioikeudessa – Murhaajan ehdollisella selvinneelle vaimolle vaaditaan elinkautista

Murhasta tuomittu kalajokinen mies vaatii oman elinkautisensa muuttamista 10-10,5 vuoden vankeusrangaistukseksi taposta

KS
Ma 11.1.2021 klo 09:47

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoella vuosi sitten surmatun paikallisen liikuntakyvyttömän naisen surman puinti jatkuu Rovaniemen hovioikeudessa. Sekä murhasta tuomittu mies että uhrin omaiset ovat valittaneet tuomiosta. Asiaa puidaan Oulun käräjäoikeuden Ylivieskan kansliassa keskiviikkona.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi kalajokisen miehen kuusikymppisen naisen murhasta elinkautiseen viime vuoden heinäkuussa. Miehen vaimo sai ehdollista uhrin pahoinpitelystä. Uhri surmattiin hänen omassa kodissaan teräaseella.

Uhrin omaiset vaativat tuomitun miehen vaimolle ensisijaisesti syytettä murhasta, vaihtoehtoisesti murhaan yllyttämisestä. Hänelle vaaditaan elinkautista.

Perusteena on esimerkiksi se, että nainen on tunnustamallaan tavalla pahoinpidellyt uhria nyrkein lyömällä ja hiuksista repimällä sen jälkeen, kun on tullut tietoiseksi siitä, että uhri on sukua hänen entiselle väkivaltaiselle puolisolleen. Naisen väkivaltaisesta käyttäytymisestä kertoo myös se, että hänen miehensä on joutunut käyttämään kaasusumutinta naiseen lopettaakseen pahoinpitelyn.

Syyttäjä katsoo naisella olleen suurempi motiivi, eli uhrin sukulaissuhde naisen ex-puolisoon, surmaamiseen kuin teosta tuomitulla miehellä. Valituksen mukaan nainen on yllyttänyt miestä tekoon. Naisen tekemän niin sanotun taskupuhelun tallenteen mukaan hän on todennut "Mitä me tehään sille? Se pitää tappaa".

Nainen vaatii valituksia hylättäviksi. Hänen mukaansa hänellä on ollut lähinnä suullista riitaa uhrin kanssa ja nainen on lyönyt uhria. Tämän jälkeen tilanne olisi rauhoittunut heidän osaltaan. Naisen mukaan hän ei ole yllyttänyt miestään uhrin surmaamiseen, eikä hyväksynyt tekoa. Vahinkopuhelun tallenne on valituksen mukaan hyvin epäselvä.

Tuomittu mies vaatii hovioikeutta hylkäämään syytteen murhasta perusteettomana ja tosiasioiden vastaisena. Hän myöntää tapon, mutta kiistää murhan. Mies haluaa, että elinkautinen muutetaan 10-10,5 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Valituksessa todetaan, ettei uhria olisi surmattu erityisen raa'alla tai julmalla tavalla, eikä rikos olisi kokonaisuutena törkeä.

Tuomittu kiistää, että teon motiivina olisi ollut uhrin sukulaisuussuhde tuomitun vaimon entiseen avopuolisoon. Miehen mukaan tilanne vain riistäytyi käsistä täydellisesti. Tuomittu vetoaa myös surmaan johtaneiden tekojen lyhytkestoisuuteen.

#