sunnuntai 16.5.2021 | 03:14
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Moliéren klassikkokomedia ensi-iltaan Kalajoella – Naiko Angelique lääkärin vai joutuuko hän luostariin?

KS
Ke 21.10.2020 klo 19:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Särkkäin Näyttämö yhteistyössä Kalajoen kansalaisopiston kanssa tuo torstaina Virta-saliin ensi-iltaan Moliéren klassikkokomedian Luulosairas. Näytelmää piti esittää jo maaliskuun loppupuolella, mutta koronarajoitukset siirsivät näytöksiä puolella vuodella eteenpäin.

Moliére oli aikakautensa satiirikko ja hän sai myös vihamiehiä. Hänen ivanuolensa osuivat lääkäreihin, uskontokiihkoilijoihin ja teeskentelijöihin. Luulosairas jäi Moliéren viimeiseksi näytelmäksi. Hän nimittäin kuoli neljännen esityksen jälkeen vuonna 1673.

Luulosairas Argan (Vesa Pietikäinen) on naittamassa tytärtään Angeliqueta (Suvi Saarela) vastavalmistuvalle lääkärille, että saisi perheeseensä lääkärin ja sen myötä apua kaikkiin mahdollisiin vaivoihinsa heti ja ilmaiseksi. Tytär on isän tietämättä salaa sattuman oikusta tavannut nuoren Cléanten (Markus Saarnio) ja he ovat rakastuneet päätä pahkaa. Isä on kuitenkin päätöksensä tehnyt; tyttö nai lääkärin tai muutoin menee luostariin. Palvelijatar Toinette (Sanna Siltanen) ja Arganin sisar Béralde (Terttu-Liisa Kotka) keksivät nokkelan juonen, että Arganin toive kotilääkäristä toteutuu.

Näytelmän muita rooleja esittävät Heli Suni (Béline, Arganin toinen vaimo), Arto Tokola (lääkäri Diafoirus), Heikki Gummerus (Tuomas Diafoirus), Elisa Kärjä (tohtori Purgón ja tytär Louison) Berit Hallikas (notaari Bonnefoi) ja Heikki Joensuu (apteekkari Fleurant). Näytelmässä on mukana myös kiertävä teatteriseurue, jota esittävät Roosa Juola, Niina Juola ja Niina Hihnala.

Alkuperäistä tyyliä mukailevan puvustuksen on suunnitellut Marika Saarela ja toteutuksessa on ollut apuna Heli Ahonen. Lavastussuunnittelua on konsultoinut Markku Hernetkoski Kajaanin kaupunginteatterista. Valo- ja ääniajosta vastaavat Arto Nauha ja Emilia Liimatainen. Barokkimusiikkiteemat ovat Ville Palinin sävelkynästä. Näytelmän on ryhmälle Otto ja Sakari Mannisen suomennoksesta sovittanut ja ohjannut Raimo Hentunen.

#