perjantai 16.4.2021 | 10:07
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Ammattitaitokisat ovat oppilaiden osaamisen testi – Jedun Kalajoen yksikössä hitsattiin asentajan tuoleja, tehtiin puusta tarjottimia ja rakennettiin puulatoja

Terttu-Liisa Tokola
Ke 14.10.2020 klo 13:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Tiistaina alkoivat ja perjantaina päättyvät Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymän (JEDU) perinteiset ammattitaitokilpailut, joissa eri alojen opiskelijat pääsevät kilpailun muodossa testaamaan oman alansa osaamista. Kalajoen yksikössä kilpailtiin tiistaina Huonekalupuuseppä-, levy ja hitsaus- sekä talonrakennus, kirvestyöt -sarjoissa. Jokaisessa sarjassa oli mukana yhteensä kuusi kilpailijaa Kalajoelta, Nivalasta ja Haapavedeltä.

Ensimmäisen vuoden opiskelijat näyttivät taitojaan hitsaamalla kolmella tavalla. Mig-, tig- ja puikkohitsauksella oli yhdistettävä neljästä kappaleesta mahdollisimman sileäsaumainen kolmio.

– Tasaista on kilpailu ollut. Pojat ovat selviytyneet hyvin, mutta puikkohitsauksessa on vielä treenattavaa, kertoo yhteyshenkilönä toiminut Mauri Liekola.

Voitto meni tällä kertaa Nivalaan Joonas Töllille. Haapavetinen Jere Surakka palkittiin erityisellä taistelijanpalkinnolla. Nuorta miestä haluttiin muistaa sisukirveellä siitä sitkeydestä, jota tämä osoitti polkaisemalla aamukuudelta mopolla Kalajokea kohti.

Tulevat huonekalupuusepät olivat saaneet tehtäväksi valmistaa vuoteeseen kannettavan tarjottimen. Kilpailijoiden taitoa kysyttiin muun muassa taittuvien jalkojen rakentamisessa. Jalkojen toimivuuden ja muunkin kokonaisuuden arvosteli puualan lehtorikolmikko Teuvo Vähäsarja, Reima Mäntyranta ja Tero Marttila.

– Paitsi liitoksiin, mittoihin, tekniseen osaamiseen ja tuotteen lopullisiin ominaisuuksiin, kiinnitämme huomiota koneitten hallintaan ja työturvallisuuteen, Marttila summaa.

Talonrakennus, kirvestyöt -lajissa rakennettiin puulatoja. Arvovaltainen tuomaristo Jussi Fors, Vesa Östberg, Hannu Jylhä, Paavo Manninen sekä kilpailukoordinaattori Markus Pahkala arvioivat rakentamista mittatarkkuuden, työn jäljen ja työturvallisuuden näkökulmasta.

– Jokaista latoa tekemässä on yksi kilpailija. Hänellä on avustajanaan ensimmäisen vuoden opiskelija Kalajoen talonrakennuslinjalta, taustoittaa Pahkala.

Harjoittelijalla on lupa hakea tavaraa, pidellä mittanauhan nollapäätä ja pitää kilpakumppanille seuraa, mutta hän ei saa itse naulata, ruuvata, eikä tehdä mittauksiakaan.

– Olemme luoneet oppilaitoksessamme Taitaja-polun, jossa jo ensimmäisen vuoden opiskelijoita osallistetaan kilpailutoimintaan. Avustavat opiskelijat saavat oppia tulevia vuosia varten ja osallistuvat kenties itsekin myöhemmin JEDUSkills- ja Taitaja-kilpailutoimintaan, Pahkala informoi.

Paikalliset ammattitaitokilpailut ovat ensimmäinen askelma kohti kansallista Taitaja-semifinaalia, joka kisataan tammikuussa 2021. Taitaja-finaali järjestetään toukokuussa Oulussa, missä Jedu on mukana järjestelyissä. Pahkalan mukaan Jokilaaksojen Koulutuskuntayhtymän opiskelijat ovat menestyneet hyvin aikaisempien vuosien Taitaja-finaaleissa.

– Viimeisin voitto Kalajoen rakennusosastolle tuli vuonna 2016, jolloin talonrakennus, kirvestyöt -sarjassa voittoon ylsi Matias Korpi.

Tänä vuonna karsintakilpailussa oli mukana toisen vuoden opiskelija Jari Wörlin, joka jo vuosi sitten selvisi semifinaaliin. Jatkomahdollisuudet jäivät käyttämättä, sillä finaali peruttiin.

– Vaikka tämä on tuttua hommaa ja paljon on kilpailusuoritusten tekemistä harjoiteltu, niin kyllä tässä tekemistä riittää. Asioita pitää miettiä, mikään asia ei selviä itsestään, Wörlin kommentoi omaa suoritustaan.

Seitsemän vuotta Jedun Kalajoen yksikössä työskennellyt rakennusalan lehtori Markus Pahkala uskoo tietävänsä oppilaidensa kilpailumenestyksen vinkit.

– Kun aloittavat opiskelijat tulevat kouluun, huomaa useimmiten, kenellä on kokemusta käytännön tekemisestä. Heille on kotona annettu työkalut käyttöön, minkä vuoksi hyvät perustaidot ovat jo olemassa.

Pahkalaa ilahduttaa sekin, että Kalajoella rakennusalan opiskelijatilanne on hyvä.

– Viime vuonna meillä aloitti kaksi ryhmää, yli 30 opiskelijaa. Tänä vuonna aloittaneita on ollut hiukan vähemmän.

JEDUSkills-kisojen tulokset

Huonekalupuusepät:

1. Asko Leppilampi, Jedu Kalajoki

2. Juha Marttala, Jedu Haapavesi

3. Atte Tolonen, Jedu Kalajoki

Levyseppähitsaajat:

1. Iiro Isojunno, Jedu Haapavesi

2. Teemu Vähäsöyrinki, Jedu Haapavesi

3. Joona Kauppila, Jedu Kalajoki

Kirvestyöt:

1. Jari Wörlin, Jedu Kalajoki

2. Veeti Ollila, Jedu Haapavesi

3. Heikki Niskakoski, Jedu Nivala

#