tiistai 22.9.2020 | 03:09
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Heidi Vierimaan kolumni: Googletus-loopilla auttajakiviin – "Vastikään luin kuinka Kuu ruostuu napa-alueilta"

Heidi Vierimaa
Ke 9.9.2020 klo 12:29

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Some- ja keskustelupalstoilla käyttäytymisestä voisi toisinaan kuvitella, että aikaihmisillä on paljon vihaa ja inhoa puserossaan tai sitten kenties kovinkin tylsä ja ankea elämä. Vai elämmekö vain kovin ahdistavia aikoja? Vihanpursketta riittää aiheesta kuin aiheesta etenkin, jos joku on jostakin ”väärää” eli eri mieltä.

Saa eri mieltä olla, mutta minkä ihmeen takia pitää mennä henkilöön? Onko asia oikeasti niin suuri, ettei voi olla kohtelias muita kohtaan. Harva oikeasti käyttäytyy näin ja heittämällä arvaan, että 99,9 prosenttia keskustelujen lukijoista ei edes vaivaudu kommentoimaan, vaikka rakentava näkemys näillä hiljaisilla todennäköisesti olisi.

Nettikeskustelujen maailmasta voi siis saada kovin oudon kuvan, kuin äänekkäimpien ääripäiden mölinät olisivat ne kaksi lukittua totuutta, joista valita. Todellisuudessa asiat ovat paljon monimutkaisempia ja vain lähtöviivalle pääseminen vaatii perusteellista perehtymistä.

Vaan miksi kiusata itseään moisilla vihanpurkauksilla kun voi lukea jotain mielenkiintoisempaa. Toisinaan jään tunneiksi ”googletus-looppiin” ja se voi lähteä vaikkapa tiedeuutisesta, josta pompin aiheesta toiseen. Vastikään luin kuinka Kuu ruostuu napa-alueilta. Miten se voikaan olla mahdollista, kun ruostuminen vaatii happea? Pinnan hematiitti on ehkäpä muodostunut vuosimiljardien saatossa, kun aurinkotuuli on kuljettanut Maan ilmakehän happea magneettikentän ”hännän” mukana. Oikeastaan hyödytöntä tietoa arkielämääni, mutta uutinen oli mukava lukea.

Kuun ruosteesta pompin ”auttajakivien” nettikauppaan, josta sain tietää, että hematiitti on vahva auttajakivi ja auttaa tekemään keskeneräiset asiat loppuun. Skeptisenä ihmisenä en voi ymmärtää, miten auttajakivet voivat auttaa, varsinkaan, jos en niihin usko, mutta ainakin sain tämän kolumnin valmiiksi!

Kirjoittaja on Kalajokiseudun avustaja ja usuvanmehetäläinen.

#