keskiviikko 12.8.2020 | 01:45
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Välipalavinkkejä iltapäivään

Niina Vihelä
Pe 31.7.2020 klo 11:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Kalajoki

Välipalalla on väliä. Kolmas osa koululaisten päivän energian tarpeesta tulee kouluruokailusta. Lounaan ja kotona syötävän päivällisen väliin mahtuu kuitenkin monta tuntia, jonka paikkaamiseen terveellisellä välipalalla kannattaa käyttää hiukan huomiota. Välipalalistan voi suunnitella koko viikoksi ennakkoon ja kiinnittää jääkaapin oveen. Selkeällä suunnitelmalla on helpompi välttää turhaa napostelua.

Välipalaksi kannatta valita terveellisiä kasviksia, joko leivän päällä tai smoothiessa tai napostella niitä sellaisenaan. Kuitua saa kasvisten lisäksi hyvin muun muassa ruisleivästä ja marjoista. Kuidut pitävät hyvin nälkää loitolla, ne myös tasoittavat verensokeria ja ylläpitävät vatsan toimintaa.

Aivot tarvitsevat ravintoa samoin kuin lihaksetkin ja sydän. Terveellinen välipala auttaa jaksamaan koulussa ja harrastuksissa. Hyviä rasvahappoja aivot saavat esim. pähkinöistä ja kalasta.

Proteiinia olisi hyvä olla myös välipalalla, joten vähä sokerinen jugurtti tai viili on hyvä valinta. Sokereita, karkkia ja mehuja sen sijaan kannattaa välttää, sillä niistä koituu vain turhaan ylimääräisiä kaloreita ja pitemmän päälle liikakilojakin.

Kirjoittaja on Maa- ja kotitalousnaisten ruoka- ja ravitsemusasiantuntija

Reseptejä

Mustikka-banaanismoothie (2 annosta)

1 banaani (kuorittuna tuore tai pakastettu)

2 dl mustikoita

3 dl vähärasvaista vaniljajugurttia

Pinnalle 1 tl kauralesettä

Sekoita banaani, mustikat ja jugurtti tehosekoittimessa tasaiseksi. Jos haluat juotavampaa,

lisää hiukan rasvatonta maitoa.

***

Nopea välipala wräppi (1 annos)

1 tortillalettu

1 rkl tuorejuusto (yrtti-pippuri)

2 siivua kalkkunaleikkelettä

2 rkl raejuustoa

Salaatinlehtiä

Paprikasuikaleita

Säilykepersikkaa tai -ananasta

Voitele tortillalätty tuorejuustolla. Laita juuston päälle kinkkuleikkeleet, salaatinlehti ja paprika, hedelmä sekä raejuusto.

Taittele letun pohja ensin puoleen väliin ja kääri sen jälkeen sivut rullalle. Näin täytteet eivät tipahda syödessä.

#