keskiviikko 12.8.2020 | 00:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoelle laajentava Gubbe auttaa ikäihmisiä – Kalajokiset nuoret ovat osoittaneet suurta kiinnostusta auttaa ikäihmisiä uuden vanhuspalveluiden yrityksen kautta

Hanna Parhaniemi
Ke 29.7.2020 klo 14:05

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vanhuspalvelualan yritys Gubbe Sydänystävä Oy laajentaa toimintaansa Kalajoelle. Kyseessä on uudenlainen vanhuspalveluiden startup, joka tarjoaa aktivoivaa ja ennaltaehkäisevää ei-sairaanhoidollista kotiapua ikäihmisille. Työntekijöinä toimivat nuoret.

– Kalajoelta on löytynyt jo 1-2 asiakasta, joten toiminta on jo saatu aloitettua, toinen Gubben perustajista, yrittäjä Sandra Lounamaa iloitsee.

Työntekijöistä ei ainakaan ole pulaa, sillä kalajokiset nuoret ovat osoittaneet suurta kiinnostusta auttaa ikäihmisiä.

– Työntekijöitä on löytynyt hurjasti, olemme saaneet yli sata hakemusta, Lounamaa kertoo.

– Olemme huomanneet, että nuorilla on valtava halu auttaa. Palkka ei ole se motivaattori.

Jokainen palvelua ostava saa oman nuoren luottohenkilön, joka käy ikäihmisen luona yleensä kerran viikossa aina samaan aikaan parin tunnin ajan. Luottohenkilö pysyy siis koko ajan samana. Hän tekee ikäihmisen kanssa sellaisia asioita, mitä tämä toivoo. Se voi olla esimerkiksi yhdessä ulkoilua, ruuanlaittoa tai lehden lukemista.

Yleensä läheiset hankkivat ikäihmiselle Gubbe-palvelua. Lounamaa kertoo, että kynnys ostaa palvelua halutaan pitää matalana. Tämän vuoksi ensimmäiseksi järjestetään ilmainen tutustumiskäynti, jolla ikäihminen, omaiset ja nuori pääsevät tutustumaan toisiinsa.

– Lähes aina siitä kyllä jatketaan, Lounamaa mainitsee.

Gubben ovat perustaneet yrittäjät Sandra Lounamaa ja Meri-Tuuli Laaksonen. Lounamaa perusti Gubben yhdessä Meri-Tuuli Laaksosen kanssa vuonna 2018. Lounamaa oli pohtinut asiaa jo kymmenen vuotta, ennen kuin Gubbe sai lopulta alkunsa. Hänen mumminsa nimittäin oli asunut lähes 20 vuotta yksin miehensä kuoltua. Lounamaa oli usein miettinyt perheensä kanssa, että he olisivat tarvinneet Gubben kaltaista palvelua, josta saisi nopeasti ja vaivattomasti apua läheiselle ikäihmiselle. Nyt Gubbe auttaa isoja joukkoja ikäihmisiä ympäri Suomea.

– Yrityksemme on toiminut nyt reilun 1,5 vuotta. Ensimmäiset asiakasparit ovat edelleen voimissaan, mikä kertoo siitä, että nuoret ovat valmiita sitoutumaan tähän, Lounamaa toteaa.

Gubbe Sydänystävä Oy

Vuonna 2018 perustettu yritys, jonka lähtökohtana on auttaa ikäihmistä elämään onnellisempi ja aktiivisempi vanhuus.

Gubbe tarjoaa uudenlaista ei-sairaanhoidollista vanhuspalvelua, joka tuo apua arjen askareihin.

Työntekijöinä toimivat nuoret, jotka sitoutuvat käymään heihin yhdistetyllä ikäihmisellä viikoittain.

Gubben tavoitteena on paitsi ehkäistä ikäihmisten yksinäisyyttä, myös tarjota nuorille merkityksellistä työtä.

Palvelu kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.

Asiakkaat ovat laajalta ikähaitarilta, tällä hetkellä 63-102-vuotiaita.

Työntekijöiden eli gubbejen keski-ikä on noin 20 vuotta, alaikäraja on 16 vuotta.

#