keskiviikko 12.8.2020 | 00:53
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kulttuuri

Nyt Kalajoellakin tuuletetaan kansallispukuja – Sekin riittää, että vetää ylle kansallispukuasenteen tai tuulettaa vaikkapa kukkamekossa

Annika Häyrynen palasi juurilleen ja ryhtyi tuulettamaan

Terttu-Liisa Kotka
Su 26.7.2020 klo 21:30 | päivitetty pe 15:33

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Ensi viikon keskiviikkona järjestetään Siltasaaressa Kotiseutumuseon rannassa kansallispukujen tuuletuspiknik. Tapahtuman ovat ideoineet Riikka Vedenoja ja Annika Häyrynen.

– 5. elokuuta on kansallispuvun syntymäpäivä, ja sen kunniaksi tuuletuspiknikkejä on järjestetty jo kymmenen vuoden ajan eri puolilla Suomea. Kalajoella tapahtuma järjestetään nyt ensimmäistä kertaa, Häyrynen tiedottaa.

Päivän tarkoituksena on pukeutua joko kansallispukuun tai yhdistää puvun osia nykyvaatteisiin. Sekin riittää, että vetää ylleen kansallispukuasenteen tai tulee tuulettumaan vaikkapa kukkamekossa.

– Ajatus sai alkunsa siitä, kun huomasin Facebookin kansallispukuryhmässä kalajokisen Vedenojan Riikan hehkuttamassa uutta kansallispukuaan. Riikka puolestaan otti minuun yhteyttä kyseltyäni Puskaradio Kalajoki -Facebook-ryhmässä ideoita sopivaksi kansallispukujen tuuletuspaikaksi. Kalajoki Akatemia oli myös heti juonessa mukana.

Järjestäjät toivovat, että mahdollisimman monet ihmiset lähtisivät innolla tuulettelemaan kansallispukujaan piknikhengessä. Tarjoilu toimii ”omat eväät mukaan” -periaatteella.

– Keskiviikkoiltana Siltasaaressa järjestetään myös kotiseutujuhla, joten mikä sopisikaan paremmin päivän teemaan kuin tulla juhlimaan kotiseutuasiaakin kauniissa kansallispuvussa, Häyrynen innoittaa.

Häyrynen on tyttönimeltään Ojala. Vuosi sitten hän palasi perheineen Kalajoelle 14 muualla vietetyn vuoden jälkeen. Taakse jäivät viisi vuotta Oulun horisonttia ja yhdeksän vuotta pääkaupunkielämää.

– Maailmalta takaisin vetivät perhe, sukulaiset ja kotiseutukaipuu. Mies on kotoisin Kokkolasta, joten esimerkiksi mummot ja papat ovat nyt lyhyemmän kyläilymatkan päässä.

Perheessä on viisi- ja yksivuotiaat lapset. Häyrynen kertoo hoitovapaansa olevan päättymässä, ja 3. elokuuta on alkamassa työ informaatikkona Kalajoen kirjastossa.

– Kirjastolaitos on hyvinkin tuttu työpaikka, sillä työskentelin yhdeksän vuotta Helsingissä Metropolia Ammattikorkeakoulun kirjastossa, hän täydentää.

Entisenä fermaattilaisena Häyrynen on jo liittynyt Chorus Vallikseen. Vapaa-aika kuluu myös oman kodin laittamiseen ja puutarhan hoitamiseen.

– Käsitöitäkin teen. Esimerkiksi oman kansallispuvun ompeleminen on kesken. Se on projekti, joka näyttää kestävän ja kestävän. Voisin kohta viettää kansallispuvun synnyttämisen 10-vuotisjuhlaa, naurahtaa Häyrynen.

Paluumuuttaja uskoo, että elämän palikat ovat nyt kohdillaan. Myös asumisen osalta.

– Kalajokinen elämäntyyli sopii meille paremmin kuin elämä Helsingissä.

Kansallispuvun tuuletuspäivä

Kansallispuvun syntymäpäivä on 5.8.

Päivää juhlistetaan kansallispukujen tuuletuspiknikeillä ympäri Suomea.

Tapahtuman keksi ja kehitti imatralainen kansallispukuompelija Soja Murto-Hartikainen, ja ensimmäinen tuuletuspiknik pidettiin Imatralla 5.8.2010.

Kalajoella kansallispukujen tuuletuspiknik järjestetään ensimmäisen kerran keskiviikkona 5.8. Siltasaaressa kotiseutumuseon pihapiirissä

Tapahtuman ovat ideoineet Annika Häyrynen ja Riikka Vedenoja, mukana järjestelyissä ovat myös Kalajoki Akatemia ja Kalajoen Kotiseutuyhdistys

#