perjantai 5.3.2021 | 19:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kalajokiseudun pääkirjoitus: Törkeää sylkemistä – "Toivottavasti tästä on nyt otettu opiksi, eikä kukaan enää joudu kokemaan vastaavaa"

Hanna Parhaniemi
Ke 22.7.2020 klo 20:00

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

On ollut suorastaan pöyristyttävää kuulla tapauksista, joissa nuoret ovat sylkeneet päin ohikulkijoita. Tai oikeastaan tekijät itse ovat olleet niitä ohikulkijoita, uhri on saattanut istua kaikessa rauhassa paikoillaan.

Toivottavasti teot menevät iän piikkiin. Junnut eivät yksinkertaisesti ole ajatelleet seurauksia – sehän on vain sylkeä. Mutta se ei ole vain sylkeä. Huonolla tuurilla syljen mukana voi levitä sairauksia, joita kantajakaan ei välttämättä tiedä edes sairastavansa.

Sylkeminen toista päin ei ole mikään leikin asia, vaan todella törkeä teko. Nuorten voi olla vaikeaa samaistua siihen, miltä tuntuu esimerkiksi pyörätuolilla kulkevasta iäkkäämmästä ihmisestä, jos he kokevat moista käytöstä. Se voi tuntua hyvin uhkaavalta ja loukkaavalta.

Kaikkien pitäisi voida kulkea turvallisesti niin täällä Kalajoella kuin muuallakin. Teini-ikään kuuluu rajojen opettelua ja kokeilua. Toivottavasti tästä on nyt otettu opiksi, eikä kukaan enää joudu kokemaan vastaavaa.

#