perjantai 7.8.2020 | 23:54
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kesäpäivä Kekolahdella päätti koronakaranteenin – Eläkeliiton paikallisyhdistyksen toiminta palaamassa muutenkin normaaliin viikkorytmiin

Terttu-Liisa Kotka
Ma 20.7.2020 klo 14:30

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Eläkeliiton Kalajoen yhdistyksen koronakaranteeni päättyi viikko sitten keskiviikkona, kun reipas, liki 40 hengen porukka saapui viettämään kesäpäivää Kekolahden kalasatamamiljööseen. Päivän ohjelmassa oli soittoa, yhteislaulua, ”Mölökyn” pelaamista sekä tietysti kahvittelua ja makkaranpaistoa.

– Me olemme huumorintajuista porukkaa, mutta kyllä on huumori ollut viime aikoina koetuksella. Koronan takia kaikki toimintamme tyssäsi 13.3. päivään - niin kerhot, retket kuin kevätkokouskin, yhdistyksen puheenjohtaja Terttu Manninen kertoo.

Juuri noihin maaliskuun kriittisiin aikoihin jäsenistö oli retkellä Eläkeliiton omistamassa Lehmirannan lomakeskuksessa Salossa.

– Olimme viimeinen ryhmä, joka Lehmirannasta poistui. Ehdimme kotiin juuri ennen koronailmoitusta, Manninen mainitsee.

Kekolahden kesätapahtuman oli ideoinut Ahti Siermala. Yhdistyksen edellinen puheenjohtaja Matti Himanka oli täysillä mukana kesäpäivän aktiviteeteissa.
Terttu-Liisa Kotka

Kesätapahtuman isä oli yhdistyksen johtokunnassa yli kymmenen vuotta vaikuttanutAhti Siermala. Hän oli puhunut retkestä Kekolahdelle jo edellisen puheenjohtajan Matti Himangan aikana.

– Suunnitelma sai kuitenkin tuulta vasta aivan äskettäin, kun Matti lähti käymään paikan päällä. Päätös syntyi nopeasti, sillä täällä on kaikki tarvittava omatekemää latoa myöten. Penkitkin rakentelin itse ja laittelin paikat vieraskuntoon kolmessa päivässä, Siermala selvittää makkaranpaiston lomassa.

Kalasataman kainalossa keinahteli Rönnqvist-moottorivene 50 hevosvoiman perämoottorilla. Siermala suunnittelikin lähtevänsä kippariksi pienelle veneajelulle, jolle mukaan pääsivät tällä kertaa vain yhdistyksen naiset. Innokas seilori itse kyntää merta lähes päivittäin.

– Aika paljon tulee ajettua kalasataman ja Louekarin väliä. Siellä minulla on kesäasuttava kämppä saunoineen ja saunakamareineen. Kaiken olen itse rakentanut, eikä paikka näytä valmiiksi tulevankaan. Koko ajan löytyy uutta näkökulmaa ja nikkaroitavaa.

Louekarin saari on ollut Siermalalle korona-ajan henkireikä. Sinne eivät pandemian aallot ole yltäneet. Ja muutenkin elämä maistuu mukavalle.

– Jäin eläkkeelle 47-vuotiaana monenlaisten kehon kremppojen takia. Mutta nyt, kun selkä on leikattu ja polvi operoitu, voin huoletta sanoa eläväni uutta nuoruutta, ystävänpäivänä 1943 syntynyt Siermala naureskelee.

Naisten Mölkky-kilpailun ykkönen oli Eläkeliiton Kalajoen yhdistyksen puheenjohtaja Terttu Manninen. Toiseksi sijoittui sihteeri Leila Karhula (vas.) ja kolmanneksi Sirkka Laitala (oik.).
Terttu-Liisa Kotka

Kahvinkeiton ja yhteislaulujen välissä Terttu Manninen kävi voittamassa naisten sarjan Mölkyn heitossa.

– Kalajoen yhdistyksen toiminta on kohtuullisen virkeää. Vuosimaksulla saa osallistua kaikkiin toimintoihin, esimerkiksi viikonloppuretkille, teatteriretkille ja sokkoretkille.

Jälkimmäisellä ei suinkaan tarkoiteta sokkotreffejä, vaan linja-autolla tehtävää kiertoajelua, jossa kuski vie matkustajat ennalta arvaamattomaan paikkaan. Viimeksi tällaisen sokkoretken kohde oli vanha Raahe.

– Yhdistyksen toiminta on pitkälle musiikkipainotteista, laulua löytyy joka lähtöön. Vaikkapa vapaaehtoistyöhön vanhustenkodeissa, missä porukat vierailevat senioreille laulamassa, Manninen informoi.

Vahtivuorot kirkossa jatkuvat jälleen, samoin kerhokeskiviikot.

– Kokoonnumme joka toinen viikko seurakuntakodille laulun, soiton, jumpan ja arpajaisten merkeissä. Kahvikupin ääressä porinoidaan ja synnytetään uusia ideoita. Keväällä oli jo puhetta lentopallo- ja karaokekerhojen perustamisesta, ja kehittely varmasti jatkuu syksymmällä toimintojen normalisoituessa, Manninen arvelee ja lisää vielä touhulistaan keilauksen, jossa käy torstaisin 15-20 yhdistyksen jäsentä.

Eläkeliiton Kalajoen yhdistykseen voi liittyä 15 vuotta täytettyään. Jäseniä yhdistyksessä on pyöreästi 460, joista 70-80 aktiivisemmin mukana toiminnoissa.

#