tiistai 2.3.2021 | 09:47
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Kalajokiseudun pääkirjoitus: Ole supersankari ja mene marjaan

Ti 14.7.2020 klo 14:45

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Vielä kymmenen vuotta sitten kesätyö mansikkapellolla oli tavallista, mutta viime vuosina se ei ole enää nuoria innostanut. Kuten ei metsämarjojen poimintakaan. Yleensä thaimaalaiset poimijat ovatkin vastanneet mustikoiden ja puolukoiden talteen saamisesta, mutta tänä vuonna heitä ei ole tulossa edellisvuosien lailla.

Nyt ollaan pitkästä aikaa siinä tilanteessa, että metsämarjojen poiminta on meidän suomalaisten omalla vastuulla. Sitä varten esimerkiksi 4H-järjestö on perustanut Satosankarit-toimintamallin, jossa yhdistysten ja heidän työllistämiensä nuorten ylläpitämiä marja-asemia avataan ympäri Suomea. Alueellisesti perustetaan myös keruurinkejä, joissa nuoria ja muitakin ensikertalaisia opastetaan alkuun hankkimaan ansiotuloja metsämarjoja poimimalla.

Itse kuulun siihen ikäluokkaan, jolle marjojen poiminta on ollut itsestään selvyys. Isän ja äidin kanssa käytiin marjassa, ja alakoulussakin meidät oppilaat vietiin puolukkaan. Tosin tuohon aikaan joka koululla oli oma keittiö, joten marjoja tarvittiin talven varalle. Eihän se marjassa käynti nuorena ollut mukavaa, mutta vanhempana sen osaa jo ottaa rentouttavana hetkenä, jolloin saa yksikseen ajatella metsässä kaiken maailman asiat.

Vaikka punkit, sääsket ja hirvikärpäset inhottavat, niin nyt jos koskaan on aika olla supersankari ja mennä metsään keräämään superfoodit talteen.

Marjassa saa yksikseen ajatella kaiken maailman asiat.

#