lauantai 11.7.2020 | 18:15
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Lehtosen Kallen kolumni: Kyläpersoonat ovat kajonnehet – "Eivät ole kylähulluja, vaan kuuluvat älymystöhön"

Ma 29.6.2020 klo 08:35

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Näitä persoonia oli ennen joka kylällä, pitää koriata käsitys kylähullu, nämä persoonat kuuluvat älymystöhön, niien puhehet ja suhtautuminen ympäröivähän yhteiskuntahan osottivat tarkkaa havainnointi kykyä.

Torvenkylällä oli aina sanavalamis Alangon Vilho, soli käyny lääkärisä, no kyläläiset utelihaina kysyhyn mitä se lääkäri sano, johon Vilho: ”se sano, sun syjän ei kestä tuhattaviittäsataa markkaa enempää voittaa veikkauksesta”.

Vilho ja Kotkan Jaako ko kohtasivat, niin siinä annettihin sanaruoskan heilua, olivat oikein hyviä ystäviä. Vilho oli menny Jaakolle kylähän, Jaako oli tekemäsä uusia ulukoportahia. Vilho moitti vähä tekelettä, johon Jaako: ”semmosen, joka ei pääse näitä portahia tupahan ei tartte meille tullakkaan”.

Mun tuora oli kans jonkulainen kylä persoona Lehtokalle (Kalle Lehtonen). Sojan jäläkehen oli posti Lempin ja Aaten talosa. Kalle meni postia hakehen, soli vähä kekkulisa, Lempi oli uskovainen, sano Kallelle: ”eikö soo synti ko on päisähän”, johon Kalle: ”son synti sitte vasta ko laulaa”.

Äiti puhu ko noli menny tyttösenä Piekkohon Aukkolle kylähän, Piekko on lähellä nykystä Rahajan satamaa ja Piekkon Aukko oli tunnettu persoona. Aukko oli käyny aamulla verkoilla, soli tahtonu tyttöjä keittähän kalakeittua. Ttytöt oli lähteny pesehen kaloja merehen, johon Aukko ”ei niitä tarvihte pestä ne on ikänsä ollu veesä”. Samon ko ne oli lähteneet pesehen astioita, Aukko oli sanonu ”ei niitä tarvihte pestä ne rupiaa maistuhun porsliinille”.

Aikoinahan kyliä kierteli seppä, joka teki rauvasta mitä vain. Sanottihin Rönnin Tommeksi, silloli tapana yöpyä aina samoisa taloisa. Josaki Kurikkalan talosa soli yöpyny ja silloli saunan jäläkehen tapana näytellä kaluahan erityisesti talon piioille. Yks piioista oli tervannu kinttahan, piti sitä lämpymänä uunin päällä ja ko Tomme tuli saunasta, näytteli kaluahan niin soli pannu tervatun kinttahan vaivikkaa kätehensä sieppasi Tommen kalusta kiinni ja veti Tommea ympäri tupaa. Vannotti Tommea enää näyttämästa kaluahan, johon Tomme ”älä saatana vejä ko persesilimäki rutisee”. Ei kuulemma enää näytelly. Tämäki oli äitin muistoja, se muisti piian ja talon nimenki, mää oon unohtanu.

Ylivieskasa oli yks nokaton Yriö, siltoli palanu pienenä nokka. Teetteli yksinkertasta, oli kaikkia muuta, soli ottanu kaupasta velaksi kota paan, ko kauppias karhusi maksua niin Yriö ”sitähän mainostettihin maksaa ihte ihtensä”. Näin muuten mainostettihin.

Kansan ylenpalttinen sivistys on tuhonnu persoonat.

#