keskiviikko 3.6.2020 | 19:33
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kalajoella Mehtäkyläntiellä tehtiin keskiviikkoyönä kaksi turkistarhaiskua – Marja Tiura: "Tämä on järjetön, täysin eläinten hyvinvoinnista piittaamaton rikollinen isku"

Poliisi tutkii asiaa julkisrauhan rikkomisena, eläinsuojelurikoksena ja vahingontekona.

Riikka Sipilä
Ke 20.5.2020 klo 16:59 | päivitetty to 18:33

Olet lukenut 1/5 ilmaista artikkelia.

Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto FIFUR kertoo, että kahdelle sen jäsentilalle Kalajoella on tehty tarhaisku tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

FIFURin mukaan tunkeutujat olivat päästäneet sinikettuja ja pentueiden kanssa olleita sinikettuemoja irti varjotaloista ja sen seurauksena kymmeniä pentuja on kuollut.

Tarhaiskujen kohteet sijaitsevat vierekkäin, ja kettuja oli päästetty irti kahdesta varjotalosta. Poliisi tutkii asiaa.

Turkistilaiskut paljastuivat keskiviikkoaamuna, kun turkistarhaajat menivät aamun hoitokierrokselle. Irti päästetyt ketut saatiin kiinni aamupäivän aikana.

– Osan ovat surmanneet stressaantuneet emot, osa on paleltunut ja osa kärsivistä eläimistä jouduttiin lopettamaan. Kun emot ja pentueet ovat sekaisin, stressaantuneet emot eivät ota toisten pentuja hoidettavakseen, FIFURin eläinlääkäri Johanna Korpela kertoo.

– Tämä on järjetön, täysin eläinten hyvinvoinnista piittaamaton rikollinen isku. Toivottavasti poliisi saa tapaukset selvitettyä, sanoo FIFURin toiminnanjohtaja Marja Tiura.

FIFUR pitää tapausta tuomittavana etenkin sen takia, että isku on kohdistunut vastasyntyneisiin pentueisiin. FIFUR muistuttaa, että tunkeutujat ovat aiheuttaneet tiloille myös eläintautiriskin.

Poliisi ja virkaeläinlääkäri ovat käyneet keskiviikkona paikan päällä tutkimassa asiaa. Poliisi tutkii asiaa julkisrauhan rikkomisena, eläinsuojelurikoksena ja vahingontekona.

– Tässä vaiheessa on vielä vaikea arvioida, kuinka organisoidusta toiminnasta oli kyse. Valikoivaksi iskua kuitenkin voi siinä mielessä kuvata, sillä sen kohteena olivat vain sinikettuemot, rikosylikomisario Ilkka Piispanen kertoo.

Poliisi pyytää ilmoittamaan mahdollisista silminnäkijähavainnoista Oulun poliisin vihjenumeroon p. 0295 416 194. Poliisi kehottaa kertomaan matalalla kynnyksellä, jos on havainnut liikettä tai epämääräisiä liikkujia ja ajoneuvoja Mehtäkyläntiellä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

//21.5. kello 18.33 Muokattu otsikkoa.

#